60 minuters Vasaloppspass på SkiErg

För oss som bor där snötillgången inte är så bra så får man hitta andra sätt att komma i form inför Vasaloppet. SkiErg är ett jättebra träningsredskap som jag använder mycket i min egen träning inför Öppet Spår.

För länge sedan så hittade jag ett inlägg av Erik Wickström där han skrev om ett Vasaloppspass som man kan köra på en SkiErg. Passet tar 60 minuter inklusive uppvärmning och nedvarvning och Eriks version ser ut så här.

10 min uppvärmning på motstånd 6 (Uppvärmning, 2.08-fart)
5 min hårt på motstånd 6 (Startrakan, 1.48-fart)
10 min hårt på motstånd 10 (Första långa uppförsbacken, 1.51-fart)
20 min halvhårt på motstånd 6 (Kort variant av toppen av backen till Hemus, 2.00-fart)
10 min max på motstånd 6 (Långspurten, 1.51-fart)
5 min nedvarvning på motstånd 6 (gör man i o f s inte efter Vasan, 2.10-fart).

Erik samarbetar med Aktivitus och i deras bank av träningspass finns även detta pass med och den versionen är mer generell så det går att anpassa till sina egna förutsättningar. Denna version av passet ser ut så här.

SkiErg: Korta Vasaloppet
RPE (Borgskalan): Varierande
Puls: Varierande
10 min uppvärmning på motstånd 1-5.
5 min så fort det går på motstånd 2-6 (startrakan).
10 min anaerob tröskel på motstånd 10 (första långa uppförsbacken).
20 min anaerob tröskel på motstånd 2-6 (kort variant av toppen av backen till Hemus).
10 min så fort det går på motstånd 2-6 (långspurten).
5 min nedvarvning på motstånd 1-5 (varvar ned gör man i och för sig inte efter Vasaloppet…).

Jag hade detta pass i mitt träningsprogram inför förra årets Öppet Spår och tyckte det var ett kul och bra pass.

Det här inlägget postades i SkiErg, Träningspass och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.