Luke – Lucene Index Toolbox, ett grafiskt verktyg till sökmotorn Lucene

Apache Lucene

Apache Lucene

Jag har på senare tid laborerat lite med Lucene som är en sökmotor med vilken man kan indexera innehållet på sin webbsida. I mitt projekt använder jag mig av en version gjord helt i PHP som är integrerad i Zend Framework 1.8. Zend’s version av Lucene härstammar från Apache Lucene projektet som är skrivet i Java.

Det var inte svårt att implementera Lucene på sajten. Dock fanns det inte något bra sätt att se innehållet i indexet. Efter lite letande så hittade jag ett verktyg som ger ett grafiskt gränssnitt till indexet.

Verktyget, som är distribuerat under Open Source, heter Luke – Lucene Index Toolbox. Med Luke kan du bland annat:

  • Söka i indexet och bläddra igenom resultatet
  • Analysera sökresultat
  • Editera och ta bort dokument från indexet
  • Optimera indexet

Luke - Lucene Index Toolbox

Bilden visar hur det ser ut när man söker i indexet med Luke

Innan jag hittade Luke kändes det som jag famlade lite i mörkret eftersom jag inte riktigt förstod hur indexet fungerade och hur dokumenten lagrades. Nu när man får en grafisk bild av hur indexet ser ut är det mycket lättare att förstå hur det fungerar och förhoppningsvis så blir det lättare att använda indexet på ett optimalt sätt. Använder du Lucene eller är nyfiken på att testa rekommenderar jag verkligen att du laddar ner och testa Luke.

Lämna gärna en kommentar om du vet något liknande verktyg som Luke.

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.