Sammanfattning av träningsåret 2017

Då har kalendern slagit över till 2018 och det är dags att summera lite vad 2017 bjöd på tränings- och tävlingsmässigt.

Totalt har jag tränat 313,5 timmar (inkl tävlingar) under 2017 vilket är en ökning med lite drygt 90 timmar från 2016.

Träningssammanställning 2017

  • Längdskidor (inkl SkiErg) – 23%
  • Cykling (inkl Monark LT2) – 42%
  • Simning (inkl bassäng) – 2%
  • Löpning (inkl löpband) – 19%
  • Övrigt (Styreketräning, rörlighetträning, etc som inte är grenspecifikt) – 14%

 

 

 

Under året har jag gjort en del tester på Aktivitus och fått träningsprogram baserat på testresultatet och detta har hjälpt mig att förbättra mina svagheter. Upplägget var att inför varje gren (längdskidor, cykling, löpning) göra ett grenspecifikt tröskeltest (SkiErg, Monark, löpband) för att se hur jag låg till. Sedan fick jag ett träningsschema som jag följde inför varje lopp. Efter loppet gjorde jag sedan en uppföljning för att se resultatet. Bra resultat i labbet behöver inte betyda bra resultat på tävling och vice versa men det är en bra indikering på hur träningen gått.

Detta har hjälpt mig till en högre nivå 2017 än 2016 och jag kommer troligtvis fortsätta på samma upplägg med tester under 2018. Förhoppningsvis kommer min nivå fortsätta peka uppåt. Till exempel så har jag under 2017 höjt mitt VO2max från 49,8 ml/Kg/min till 65 ml/Kg/min.

Jag har ju inte tränat bara för att träna utan jag har haft som mål att förbättra min totaltid i En Svensk Klassiker vilket jag lyckades med i år. 2016 hade jag totaltiden 19:44:38 och 2017 fick jag totaltiden 18:28:13. En förbättring med 01:16:25.

Under året genomförde jag 7 tävlingar där fokus såklart låg på de 4 lopp som ingår ingår i En Svensk Klassiker. Nedan är en kort sammanställning av varje lopp. Klicka på länkarna för att läsa tävlingsrapporterna för mer info.

Längdskidor
Vasaloppet/Öppet Spår
En kanondag där de mesta stämde. Bra kropp, bra skidor, bra före. Kom i mål på 5 timmar och 48 minuter vilket är nästan en timme bättre än mitt tidigare personliga rekord! Detta räckte till plats 198 på Öppet Spår Söndag.
Råkade dock ut för snöblindhet på grund av för ljusa glasögon så jag hade stora problem att se spåret på slutet och följande dagar hade jag väldigt ont i ögonen och kunde knappt se något alls. Läskigt!

Cykling
Skandisloppet
Detta lopp ingick i våra förberedelser för min SUB-9 grupp från Fredrikshof. Vi hade som mål att klara loppet under 5 timmar men viktigast var att få till ett bra pass under så lika förhållanden som möjligt mot Vätternrundan. Tyvärr råkade vi ut för en vurpa där vi var tvungna att stanna en längre tid men gick ändå in på tiden 5:14:40.

Vätternrundan
En dag fylld med oväntade händelser men vi klarade i alla fall vårt mål och gick in på 8.57. Nytt personligt rekord med 17 minuter.

Simning
Vansbrosimningen
Loppet gick varken bra eller dåligt. Simmade in på 52 minuter som är min näst bästa tid men känner att det finns mycket kvar att få ut om jag har en bra dag.

Löpning
Stockholm Tunnel Run – Citybanan
Andra löppasset 2017 blev detta lopp, kändes i benen dagen efter kan jag lova. Hade inga speciella mål eller förväntningar på detta lopp. Deltog mest för att det är ett unikt lopp som bara går en gång.

Lidingöloppet
Sista loppet i min 7:e En Svenska Klassiker. Efter en bra träningssommar hade jag lite skadeproblem inför loppet men lyckades ändå springa in på nytt personligt rekord på 2:50:16 vilket är cirka 1 min och 15 sekunder snabbare än tidigare personligt rekord.

Hässelbyloppet
2016 var jag under 45 minuter för första gången och 2017 lyckades jag putsa till det ytterligare och sprang in på 43:59.

Mål inför 2018
Under 2018 ska jag försöka att öka träningsdosen lite till och landa på runt 365 timmar (alltså snitt 1 timme per dag). Det borde inte vara omöjligt. Detta ska i sin tur förhoppningsvis leda till att ytterligare kapa tiderna i varje gren och såklart totaltiden i En Svensk Klassiker.

 

Det här inlägget postades i Allmänt, En svensk klassiker, Personligt rekord, Tävlingar. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.