Tävlingsrapport – Engelbrektsloppet 2018

Förra söndagen åkte jag Engelbrektsloppet för andra gången. Körde det första gången 2014 som man kan läsa om in den tävlingsrapporten. Förra gången var det regn och väldigt dåliga spår så min förhoppning var att det skulle vara bättre förutsättningar denna gång.

Engelbrektsloppet - 2018

Jag hade anmält mig i motionsklassen men hamnade av någon anledning i startled 2 som startade kl 10:00. Vi hade cirka två timmar i bil till Norberg. Satt i bilen 06.00 och resan dit gick bra och vi var i god tid i Norberg och hittade en bra parkeringsplats nära starten. Jag gick och hämtade nummerlappen och på vägen tillbaka bad jag min sambo ta med skidorna så jag kunde lägga ut dem i startfållan. Fick en plats i den främre delen av led 2.

Engelbrektsloppet-2018-startposition

När väl nummerlapp var hämtad och skidor låg i startfållan så hade vi 1,5 timmar kvar till starten gick. Utanför damernas omklädningsrum fanns det ett stor rum med soffor så där spenderade vi ca 1 timme och gjorde de sista förberedelserna. När det var 30 minuter kvar till start så gick vi till starten för att ta plats.

Som vanligt var det lite hetsigt i starten men det gick bra. Efter en stund var det en vänstersväng där det blev väldigt trångt. Sedan fortsatte det i bra fart tills en åkare av någon anledning började diagonala vilket gjorde att mitt spår gick väldigt långsamt. Det var fullt med åkare runt om så det gick inte att byta spår så här tappade jag massor av platser i fältet tills jag kunde byta spår och komma runt. Sedan rullade det på bra och fältet spred ut sig så det blev en massa små klungor.

Till en början höll jag en ganska bra fart men efter ca 2 mil kändes det som att skidorna ”dog”. Glidet blev gradvis sämre och sämre och jag kände att jag behövde ta i mer och mer för att försöka hålla farten uppe. Tyvärr har jag inget vallateam att skylla på utan jag hade vallat skidorna själva. Fästet var bra under hela loppet så kanske var problemet att jag hade på lite för mycket så fästet låg i men då tycker jag att glidet borde varit dåligt från början men så var det ju inte. Någon vallaexpert är jag inte precis…

Här kan man se sändningen från Engelbrektsloppet. Jag kommer in på upploppet 4:35:30 in i videon. Var ju ingen monsterspurt precis.

Resten av loppet blev en lång pina. Försökte hitta klungor att hänga på och få lite draghjälp men det är svårt när folk glider ifrån mig både på platten och när det går utför fast jag tog mer fart och i några fall vägde mer. Det positiva är att jag känner mig ganska stark uppför och kan gå på ganska hårt och orkar diagonala i princip hela tiden där andra som körde jämt med mig var tvungna att gå ut och saxa. Men det hjälper inte så mycket när de glider ifrån mig igen när det går lättare och utför.

Engelbrektsloppet-2018-nummerlapp-och-medalj

Jag tycker jag höll ihop det ganska bra ändå fast tiden och snittfarten inte blev vad jag hade tänkte mig. Gick in på tiden 4:02:44 vilket blev en snitthastighet på 14.84 enligt officiella mätningen som jag dock inte riktigt tror på. Min Garmin visade att loppet var 55.90 km vilket ger 13.8 km/h och som bättre speglar min upplevelse av loppet och farten. Jag kom in på plats 325 totalt och plats 44 i min åldersklass.

Loppet var ändå en bra genomkörare inför Öppet Spår. Hoppas på att Vasa Svahn lyckas bättre med vallningen då än jag gjorde på detta lopp för annars blir det ingen rolig historia.

Det här inlägget postades i En svensk klassiker, Engelbrektsloppet, Tävlingsrapport. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.