Tävlingsrapport – Engelbrektsloppet 2019

Precis som förra året så körde jag Engelbrektsloppet som en del i uppladdningen inför Öppet Spår. Eftersom jag fick problem med ögonen på förra Öppet Spår så kändes det också bra att säkra upp med Engelbrektsloppet om samma sak skulle hända igen.

Åkte hemifrån vid 6-tiden och starten var 10:00. Jag var seedad i led 2 även detta år. Det motsvarar led 4-5 i Vasaloppet. Bilresan till Norberg tar cirka två timmar så direkt när vi kom fram och hade parkerat bilen nära starten så la jag ut mina skidor i startfållan.

Engelbrektsloppet 2019 - skidor i startfållan
Efter det gick vi till samma ställe som förra året där det finns soffor att vänta i och där göra de sista förberedelserna inför starten. När det var 30 minuter kvar gick vi till starten.

Som vanligt när man kommer tillbaka till skidorna har andra som varit lite senare ute lagt ner sina skidor mellan spåren vilket jag inte tycker är så positivt. Blir väldigt trångt i starten och risken att stavar går sönder ökar markant.

Engelbrektsloppet 2019 - Nummerlapp

Starten gick och bortsett från den vanliga starthetsen så gick starten bra. Efter cirka 2 kilometer ser jag en från eliten med problem med skidorna, verkade som bindningen gått sönder. Efter en stund kommer samma åkare bakifrån med en väldig fart och byter spår några meter framför mig i en nedförsbacke och tappar samtidigt skidan och gör en rejäl vurpa.

Fältet sätter sig sedan och det bildas som vanligt mindre grupper. I börjar känner jag att både glid och fäste funkar bra. Efter någonstans runt 2 mil känner jag att skidorna dör mer och mer medan fästet fortfarande är bra. Dock fryser det på i vissa ställen av banan så det hugger ganska mycket så fort jag har saxat i någon backe, ibland också när jag har diagonalat men inte lika mycket då. Troligtvis är detta orsaken till det sämre glidet.

Jag kämpar i alla fall på och plockar plats efter plats, både i uppförsbackar samt på platten. Fast min känsla är att jag gör ett betydligt bättre lopp än förra året går det långsammare. Kämpar på och stundtals får jag åka ensam, ibland kommer jag ifatt en grupp men då är det ingen vits med att lägga sig bakom och tappa det momentum jag då byggt upp.

Gick tillslut i mål på 4:11:13 vilket blir 188:e plats i tävlingsklassen av totalt 430 åkare i den klassen och plats 20 i min åldersklass. Förra året hade jag tiden 4:02:44 och placeringen 325 totalt i tävlingsklassen och 44 i min åldersklass, så fast tiden blev sämre gjorde jag alltså ett bättre lopp placeringsmässigt. I motionsklassen hade det räckt till en 5:e plats och inte speciellt långt efter ”vinnaren”. Blir ju lite sugen på att någon gång försöka ”vinna” motionsklassen…

Efter detta blev det att ladda om till Öppet Spår.

Min målgång kan man se 4:17:30 in i detta klipp.

Det här inlägget postades i En svensk klassiker, Engelbrektsloppet, Tävlingsrapport. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.