Tävlingsrapport – Halvvättern 2018

Min SUB9-grupps andra tävling som uppladdning inför Vätternrundan var Halvvättern. Ett lopp jag inte kört tidigare. Vi hade hyrt samma hus som vi har bott i ett par år i rad nu inför Vätternrundan, skönt att ha boende som man vet funkar bra och en värd som är smidig att ha att göra med.

Jag åkte ner på lördag förmiddag, kom ner till Motala vid 13-tiden. Installerade mig i huset och gick sedan ner till centrum och tog en korv på vägen på macken. Gick sedan och hämtade nummerlapp för både Halvvättern och Vätternrundan. Passade även på att ta en vända på mässan också. Tycker mässorna på dessa lopp blir sämre och sämre eller så är det så att jag har varit på så många så man blir lite besviken att det alltid är samma saker.

Det hade i och för sig en kul sak på mässan och det var en typ av simulator där man kunde mäta hur mycket watt man sparar/förlorar beroende på vilken ställning man har på cykeln. För mig så blev det att jag sparar 20 watt på att ligga i bocken jämfört med att hålla på bromshandtagen. Inte så förvånande. Däremot sparar jag över 30 watt på att hålla i hoodsen och lägga underarmen på styret (dåligt förklarat kanske…) så man hamnar lite mer som en tempocykel vilket jag inte trodde skulle vara bättre. Nu behöver det ju inte vara exakt så här i verkliga livet men ger ändå en tankeställare att man bör vara nere i bocken alternativt i ”tempoställning” oftare än jag är.

Vi hade starttid 07:18 vilket var bland de första starttiderna, jättebra för då minimerar man antalet omkörningar. Dock så startar inte alla i hastighetsordning utan de släpper en del långsammare grupper samt fria åkare blandat men det var inget större problem denna gång. Planen för dagen var att ha ett depåstopp i Rök efter 97 km och stanna där i 4 minuter. Vi skulle även ta en kort kisspaus efter cirka 5 mil. Som vanligt stannar vi inte vid punktering eller mekaniskt problem. Vår måltid var att komma in under 4:30.

På kvällen innan åt vi som bodde i huset (9 personer) gemensam middag vilket var jättetrevligt och det blev lite fix med cyklar och kläder också på kvällen så allt var klart inför morgonen. Vi rullade från huset 06:30 så vi skulle hinna i god tid till samlingen 06:45. Innan start körde vi lagfoto samt en sista genomgång och så hann man med en sista sväng på toa för att nervöskissa.

Halvvättern 2018

Sedan ställde vi upp oss i startfållan och rullade iväg med motorcykeleskort ut ur Motala 07:18. Vi hittade snabbt ett jämt och högt tempo. När vi kom till Omberg var det smalt och det började med en rejäl backe. Efter en stund kom vi in i ett parti med en massa getingar som älskade att vi kom med en massa söt sportdryck och andra godsaker. Lite läskigt att cykla med så mycket getingar runt huvudet samtidigt som man försöker få i sig massa luft. Gick dock bra för alla och ingen svalde någon geting eller blev stucken i vår grupp i alla fall.

Rullade vidare mot Rök där vi skulle stanna i 4 minuter. Depåstoppet gick bra. Sedan hade vi en incident med en bil. Kommer inte riktigt ihåg var det hände någonstans, eventuellt var det före depåstoppet. Det som hände var att vi körde på en smal väg och i en vänsterkurva kom en bil med släp i full fart. Jag låg som tredje par och ser helt plötsligt en bil dyka upp. Hör sedan att bilen tvärnitar och ABS-bromsarna skriker. Ungefär halva gruppen klarade sig förbi men sedan hör vi att folk ropar stopp. Vänder mig om när jag stannat och ser att alla är utspridda, då befarar man det värsta att någon blev påkörd av bilen. Nu hade vi väldigt tur, ingen blev träffad av bilen men ett par i gruppen var tvungna att väja ner i diket och någon tror jag åkte in i en buske. Alla kunde dock fortsätta med gruppen till mål. Bilen stannade inte och kollade hur det gick med oss utan körde vidare.

Vi rullade efter detta vidare mot mål och kunde gå in i mål på 4:20 vilket motsvarar ungefär 35,5 km/h. Bortsett från incidenten med bilen var det en lyckad dag med kanonväder. Kanske var det i varmaste laget då det gick åt massor med vätska och flera av oss hade krampkänningar.

Jag kommer troligtvis inte köra detta lopp igen då jag tycker det är för smalt att köra gruppcykling i dessa farter. Det är helt enkelt inte värt risken som jag känner nu. Får se om min inställning ändras till nästa år…

Det här inlägget postades i Halvvättern, Tävlingar, Tävlingsrapport. Bokmärk permalänken.

1 svar på Tävlingsrapport – Halvvättern 2018

  1. Pingback: Tävlingsrapport – Vätternrundan 2018 - Fredrik Malmgren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.