Tävlingsrapport – Hässelbyloppet 2012

För en vecka sedan sprang jag Hässelbyloppet för första gången. Jag hade inga förväntningar på loppet då min löparsäsong egentligen tog slut i och med Lidingöloppet så detta skulle mest blir ett träningspass. Då kunde jag inte veta att det skulle sluta i ett nytt personligt rekord på 10 km. Men vi tar det från början nu.

Uppladdningen under veckan

Direkt efter Lidingöloppet var över började jag på ett träningsprogram (SUB 7) inför Vasaloppet. Förutom att programmet är rätt hårt som det är har jag lagt in extra pass med spinning för att hålla uppe cykelformen så jag inte är för långt efter gruppen jag ska cykla Vätternrundan med (SUB 10). Så med allt detta hade jag ganska många träningstimmar i kroppen under veckan inför Hässelbyloppet. På fredagen hade jag ett löppass på schemat och 30 hemmagym efter det (ett cirkelprogram) – var rejält slut på fredagskvällen. Löppasset gick över förväntan och jag kände direkt att formen var bra så jag gick på max hela sträckan och gjorde min vanliga runda på 10 km på tiden 46:29 min vilket var min snabbaste tid på 10 km.

På lördagen kände jag mig sliten och hade även träningsvärk. Nu spelade det egentligen ingen roll tyckte jag då eftersom Hässelbyloppet var mer som ett träningspass utan tidskrav – skulle mest delta för att det är kul… Vem försökte jag lura kan man undra..?

Innan start

Eftersom jag bor i Hässelby behövde jag för en gångs skull inte åka bil flera timmar innan loppet eller bo på vandrarhem eller liknande så jag kunde sova ut på morgonen. Jag startade i sista gruppen med starttid 13:50 så vi gick hemifrån strax efter klockan 12.

Först gick vi till målområdet för att köpa lunch till min sambo och min son. På väg till målområdet kom det lite regn men det avtog ganska snart. Sedan gick vi vidare till starten som låg ett par hundra meter bort.

Vi startområdet mötte jag en kompis från Fredrikshof som startade i gruppen innan mig. Hann precis ge varandra lite uppmuntrande ord innan han var tvungen att gå in i startfållan. Då gick jag och mötte upp min sambo som hade gått en annan väg till starten.

Uppvärmning

Jag är väldigt dålig på att värma upp inför lopp och även inför träningar men det är något jag försöker förbättra hela tiden. Jag joggade lite lätt på ängen och testade även några fartökningar för att testa lite tempo. Allt detta medan jag försökte undvika att vricka fötterna i alla de hål som fanns på ängen… När det var 10-15 min kvar så gick jag mot startfållen, planen var att stå långt fram.

Loppet

Jag var såklart inte ensam om att vilja stå långt fram men hamnade ändå rätt bra till. Stog kanske 5-10 meter från startlinjen och längst till vänster. Jag hade försökt intala mig att Hässelbyloppet bara var ett träningspass men när startskottet gick så kom tävlingsmänniskan fram direkt – jag var tvungen att slå mitt personliga rekord jag satte på fredagen!

För att slå mitt personliga rekord var jag tvungen att snitta under 4:36 min/km så jag satte av i det högsta tempo som var möjligt med alla löpare som var framför. Efter de fyra första kilometrarna så hade jag legat klart under 4:36 min/km men nu började jag känna mig lite trött och det var även här de små backarna kom (om man kan kalla de backar…). De kommande fyra kilometrarna gick på farter runt 4:45 min/km. Avslutningen var mer lättsprungen och jag kände att jag fick tillbaka lite krafter så de två sista kilometrarna gick lite snabbare.

När jag närmade mig idrottsplatsen hade jag egentligen ingen större koll på tiden utan sprang bara allt vad jag hade. Kom fram till idrottsplatsen och svängde vänster för att sedan ta vänster igen in mot löparbanan. På löparbanan blev det en del kryssande mellan löpare men det var inte så farligt. Kom sedan ut på målrakan och försöker avsluta snyggt med en bra spurt. Direkt efter målgång stänger jag av klockan som stannar på 46:33 min – Hade jag missat min personliga rekord med 4 sekunder..?

Efter loppet

Som sagt, min första tanke var att jag missade mitt personliga rekord med 4 sekunder men sedan kom jag ihåg att jag startade klockan innan jag passerade startlinjen samt att jag stannade den precis efter mållinjen. Chansen fanns alltså att jag slagit tiden men hade ingen möjlighet att kolla det nu, fick ha tålamod och kolla upp det hemma. I målområdet mötte jag upp min sambo och bytte tröjorna och sedan gick och drack vatten samt åt en bulle. Kände mig fortfarande hungrig så jag köpte en korv som jag slängde. Hur kan man servera ostkorv!? Köpte sedan en vanlig korv på ett annat ställe.

Sedan gick vi hem och kastade mig direkt på iPadden och kollade upp resultatet – 46:27 min, nytt personligt rekord och dagen var räddad!

Klicka på länken nedan för att se min målgång. Jag har gul tröja och 2XU byxor.
Hässelbyloppet 2012 målgång

Det här inlägget postades i Hässelbyloppet, Personligt rekord, Tävlingsrapport. Bokmärk permalänken.

1 svar på Tävlingsrapport – Hässelbyloppet 2012

  1. Pingback: Anmäld till Hässelbyloppet 2013 - Fredrik Malmgren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.