Tävlingsrapport – Hässelbyloppet 2013

I mitten av oktober sprang jag Hässelbyloppet för andra gången. Förra året sprang jag på 46:27 min och i år var planen att springa under 45 min. Ett ganska högt satt mål då jag har länge haft en förkylning i kroppen. På både Lidingöloppet samt Tjur Ruset har jag haft denna känsla som tydligast visas på min puls som ligger en bra bit över mitt normala.

Hässelbyloppet är extra roligt att springa eftersom jag bor i Hässelby så jag kan till och med gå till starten. Det är inget jag är van vid precis. Vanligtvis brukar jag få åka någon eller några timmar till de lopp jag brukar ställa upp i.

Starten

I årets lopp startade jag i startgrupp 2 i klassen herrar motion. Fast jag bor så nära starten kom jag rätt sent och fick ställa mig långt bak. Fick tipset av en annan löpare att efter startskottet gå långsamt fram till startbågen så fältet hinner sprida ut sig lite innan man själv börjar springa. Har hört detta tips tidigare bland annat på Midnattsloppet och tänkte att jag skulle testa det.

Efter startskotten så gick jag långsamt fram och vid startbågen började jag springa. Svårt att säga om det gav någon effekt men känslan var att fältet redan hade spridit sig lite i alla fall.

Loppet

Fast fältet spridit sig lite är det väldigt trångt på Hässelbyloppet. Det är svårt att hitta en bra rytm och man får kryssa en hel del mellan löparna för att komma fram. Ibland går det snabbast att ligga till vänster och ibland går det snabbare till höger. Tänk om alla som deltar i motionslopp kunde tänka lite mer på var de placerar sig på banan. I praktiken är det inte alltid så lätt såklart. Jag är säkert i vägen ibland för snabbare löpare men jag försöker i alla fall att gå in till höger efter jag sprungit om någon långsammare löpare.

Hässelbyloppet brukar beskrivas som en väldigt platt bana men det finns ändå partier där det bränner lite i benen. Det kan såklart bero på att jag ligger i princip på max hela loppet så varje motlut känns mycket brantare än vad det är. Ska man jaga bättre tider på kortare lopp kan man inte ta det lugnt någonstans.

På vätskestationen som jag tycker var väldigt dumt placerad direkt efter en kurva blev det trångt och svårt att komma åt vattnet. Kände att jag tappade lite rytm och blev lite stressad och irriterad över detta. Försökte skaka av mig det och snabbt fokusera på att hitta löpsteget och kryssa mig vidare i fältet.

Någonstans efter 7-8 kilometer har jag för mig att fältet hade spruckit upp så man hade ganska gått om plats att springa på. Nu var det bara att ligga på och försöka hålla tempo hela vägen i mål. När jag kollade på min pulsklocka låg jag en bra bit över 90% och så var det under hela loppet. På många ställen stod det publik som hejade på vilket är väldigt roligt och ger extra energi. På ett ställe tyckte jag att det var Anders Gyhlenius som stod och hejade på men kan såklart varit någon som var väldigt lik honom.

Målet

Den långa raksträckan innan man viker av vänster in till Hässelby IP var det ganska mycket folk som stod och hejade på. Det gav extra energi och man pressar sig lite extra då. När man viker av till vänster går det lätt utför och jag försöker bygga upp lite extra fart att ta med mig in på IP. Väl inne på IP finns det bara en sak att göra och det är att gå på max och pressa ur allt man har ur benen. Finns inget värre än att missa sin måltid med någon sekund och inse att man hade kunnat gå lite hårdare på upploppet. Sagt och gjort gick jag på max. Enligt min pulsklocka hade jag 99% av maxpulsen och det kändes verkligen när jag gick i mål på 46:21. Tyvärr så var jag ganska långt från det mål jag satt upp på 45 minuter men förbättrade mig i alla fall från förra året, dock inte med mycket.

Det frustrerande är att jag är mycket bättre tränad i år men som jag skrev ovan är det något i kroppen som gör att jag inte riktigt får ut det resultatmässigt på loppen.

Nästa år siktar jag nog också på att klara 45 min. Bara att hoppas jag är friskare då.

Filmen från GoPro-kameran

Det här inlägget postades i Hässelbyloppet, Personligt rekord, Skador och sjukdomar, Tävlingsrapport och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.