Tävlingsrapport – Hässelbyloppet 2016

Hässelbyloppet logo

Årets sista lopp var Hässelbyloppet. Ett trevligt lopp, speciellt eftersom jag bor i Hässelby är det lite extra kul att springa detta lopp. Det är också väldigt skönt med ett lopp man kan gå till starten så logistiken är ju minimal jämfört med alla andra lopp jag är med i.

Jag har väldigt länge haft som mål att springa under 45 minuter på milen. Har gjort tre försök tidigare på Hässelbyloppet och 2014 gjorde jag min bästa tid på 46:08. Ganska nära 45 minuter men det kan vara svårare än man tror att plocka drygt en minut.

I år var jag anmäld till herrar motion, startgrupp 2 med starttid 12:40. Efter en promenad och lite lunch vid idrottsplatsen så värmde jag upp i närheten av starten. Gick in i startfållan väldigt sent så jag kom långt bak i startfältet.

Kände mig inte alls taggad tidigare under dagen och funderade faktiskt på att inte springa alls men blev övertalad av min sambo att springa då loppet ändå går så nära hemmet.

När starten gick så bestämde jag mig direkt för att satsa allt redan från start och försöka ta mig under 45 minuter. Eftersom jag startade långt bak så fick jag springa om väldigt många tidigt i loppet som egentligen borde startat i en annan startgrupp eller i alla fall ställt sig längre bak i denna då de troligtvis inte var i närheten av tiden man ska ha för att starta i den här gruppen.

Hässelbyloppet bansträckning 2017

Jag höll en bra fart och visste att om jag sprang alla kilometertider under 4:30 så skulle jag klara 45 minuter så jag försökte hålla koll på klockan varje gång den pip för en ny kilometer.

Jag trummade på i bra fart och fick tag i dricka på första vätskestationen. Försökte sedan hitta bra ryggar att följa så jag fick hjälp med farthållningen. Hittade några som jag kunde växeldra med så det hjälpte till att hålla den fart jag ville. Vid andra vätskestationen så klantade sig funktionären som skulle langa så jag fick inte tag i någon dricka vilket gjorde mig irriterad men jag lyckades släppa det från tanken ganska fort och fortsatte att koncentrera mig på loppet och hitta nya ryggar att följa.

När man blir trött så är man ju inte den skarpaste kniven i lådan men jag försökte räkna ut hur jag låg till med 2 kilometer kvar och kom fram till att det nog skulle gå vägen om jag bara lyckades hålla uppe tempot hela vägen in till mål.

Någon kilometer kvar står min sambo och två barn och hejjar på mig vilket gav mig lite extra energi så jag lyckades krama ur den sista energin jag hade och gör faktiskt den snabbaste kilometertiden i slutet av loppet.

Jag spurtar (kändes som en spurt för mig i alla fall) in på 44:19, sjukt nöjd över att äntligen ha klarat milen på under 45 minuter. Nu blir man ju lite sugen på att komma under 44 minuter. Att man aldrig blir nöjd…

Det här inlägget postades i Hässelbyloppet, Tävlingsrapport. Bokmärk permalänken.

2 svar på Tävlingsrapport – Hässelbyloppet 2016

  1. Pingback: Tävlingsrapport - Stockholm Tunnel Run 2017 - Citybanan - Fredrik Malmgren

  2. Pingback: Tävlingsrapport – Hässelbyloppet 2017 - Fredrik Malmgren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.