Tävlingsrapport – Lidingöloppet 2017

I år gick jag i mål i Lidingöloppet för 8:e gången och detta avslutade min 7:e En Svensk Klassiker. Målsättningen var som vanligt att göra en bättre tid än föregående år. Detta innebär alltså att jag skulle slå 2:51:31.

Lidingöloppet 30 km

Träningen gick jättebra från Vansbrosimningen tills en bit in i augusti då jag fick problem med fötter och vader. Troligtvis berodde detta på att jag sprang mer än vad kroppen klarade av. Jag gick i alla fall till naprapaten och fick övningar. Vid starten var jag i princip helt återställd.

Förra året klarade jag en Superklassiker för första gången och i år har det gått bättre i både Öppet Spår samt Vätternrundan. Så skulle jag bara göra en liknande tid på Lidingöloppet så skulle jag göra en rejäl förbättring med ungefär 1,5 timmar

Starten

Lidingloppet 2017 - Välkommen till Koltorp

Min vana trogen så var jag vid starten i god tid. Åt den obligatoriska korven lite mer än en timme innan start. Det var det äckligaste korven jag någonsin ätit. Här måste Lidingöloppet byta leverantör… Sedan var det bara att ställa sig i kön till toaletten för att se till så startvikten var så liten som möjligt.

Lidingloppet 2017 - Toakö

Nu var det bara nummerlapp och tidtagningschip kvar som skulle på. Jag hade även bestämt mig för att springa med min vätskeryggsäck från Uswe. Jag tycker det är skönt att ha tillgång till vätska när jag vill istället för att behöva vänta på det officiella stationerna.

Jag värmde upp i cirka 20 minuter och gick sedan in i startfållan. Hamnade ganska långt bak men när de släppte första repet och man fick gå fram till nästa fålla så hamnade jag helt plötsligt längst fram så jag antar att andra fållan var betydligt bredare än första.

Loppet

Starten gick bra. Hetsigt som vanligt så man fick se till att hålla sig lugn så man inte blev fälld av löpare som kastade sig framför fötterna på mig i jakten på bättre placering och för att undvika alla vattenpölar.

Efter ett par kilometer lyckades killen som sprang brevid mig hoppa rakt i en vattenpöl och stänkte ner min vänster fot samt hela vaden, nästan upp till knät. Blev ju minst sagt irriterad då han lätt kunde undvikit vattenpölen om han varit lite mer uppmärksam för just där var det faktiskt inte så trångt så han hade fri sikt.

Efter det flöt loppet på bra. Jag tyckte jag hade ett bra tempo och bra driv både uppför och nedför samt där det var platt. Först vid Abborrbacken började jag känna av lite tendens till kramp i ”droppen”, alltså muskeln på insidan av knät. Jag hade väldigt stela ben de sista kilometrarna men lyckades undvika att få kramp men det gick såklart långsammare än jag tänkte.

Lidingloppet 2017 - Nummerlapp och medaljJag kämpade vidare mot målet och kom i mål på 2:50:16 vilket är ett par minuter långsammare än jag hoppades på och framför allt lite synd att jag inte kom under 2:50. Ryktet säger att loppet faktiskt var ett par hundra meter längre i år… Jag får dock glädja mig åt att det i alla fall blev ett nytt pers ändå samt att jag även förbättrade min totaltid i En Svensk Klassiker och återigen gjorde en Superklassiker.

Det här inlägget postades i En svensk klassiker, Lidingöloppet, Tävlingsrapport. Bokmärk permalänken.

1 svar på Tävlingsrapport – Lidingöloppet 2017

  1. Pingback: Sammanfattning av träningsåret 2017 - Fredrik Malmgren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.