Tävlingsrapport – Siljan Runt 2014

Siljan Runt har jag kört två gånger tidigare. Första gången jag körde var 2012 och då var det värsta ovädret jag någonsin cyklat i. Det stormade, haglade och var väldigt kallt. Tror temperaturen var nere under 10 grader stora delar av loppet. Året efter var det precis tvärtom. Väldigt fint väder och mycket gynnsam vind.

Eftersom min SUB10-grupp inte skulle köra Siljan Runt så gjorde jag som förra året och kollade intresset på Fredrikshofs Facebookgrupp om det var fler som ville köra i SUB-fart. Slutade med att jag hade en lista på 12 personer. En del var faktiskt med redan året innan så det var kul.

Starten

Jag verkligen avskyr att stressa innan starten på lopp så jag hade sammankallat gruppen  redan 06.15. Första start var kl 07.00 med några snabbgrupper och sedan fick man starta i den ordning man ställde sig i kö. För att minimera antalet omkörningar ville jag att gruppen skulle starta så tidigt som möjligt. Dock visste vi att det ändå blir många omkörningar när vi kommer ifatt de som kör de kortare sträckorna.

Vid samlingen kom ett antal till cyklister och frågade om de kunde ansluta så vi blev totalt 16 personer vid start vilket är ganska lagom.

Starten gick bra och vi kom iväg fint. Fast de flesta av oss inte cyklat tillsammans tidigare fick vi igång en väldigt bra rotation och det gick snabbt och mjukt. Fördelen med att cykla med Fredrikshof när man sätter ihop spontana klungor för ett lopp som detta är att man i alla fall kan lita på att alla har en hög lägsta nivå när det gäller klungkörning och allt vad det innebär så man behöver inte vara så rädd att någon gör något galet i klungan. Såklart gick jag igenom tecken och andra viktiga saker med gruppen innan men inget som de inte hört förut på Fredrikshofs träningar där man alltid börjar med en säkerhetsgenomgång.

Svansen

Något som oftas kommer som ett brev på posten när man är en klunga som har ett jämnt och bra tempo är en lång svans med cyklister som inte tillhör något klunga utan kör ensamma. Vi hade kört i cirka 6,5 mil då vi bestämde oss för att stanna och lätta på trycket. Inte helt lätt att stanna säkert när man har 300 cyklister som ligger efter. Det gäller att man ger tecken väldigt tidigt så de bakom hinner väja när vår klunga stannar.

Ibland händer det faktiskt att folk stannar när våra klungor stannar för att de inte vill släppa en jämn grupp. Det var precis vad som hände nu. Även när vi gick in i depå stannade folk och väntade in oss så de kunde fortsätta med oss hela vägen runt.

Grindvakt

Jag var grindvakt i princip hela loppet. Att vara grindvakt är oftast inte så bra som många tror. Det blir lätt ryckigt i växlingarna och när folk dricker och äter framför. När någon blir trött kan man lägga dem bakom grindvakten. Risken är att den personen kroknar och inte säger till så den tappas vilket var nära att hända två gånger. Vi fick dock bra hjälp att cyklisterna som låg precis bakom oss som uppmärksammade mig direkt när vår cyklist släppte. Jag fick då gå ut till vänster och låta svansen passera tills jag fick kontakt med min gruppmedlem och sedan se till att han låg på rulle och sedan dra tillbaka honom till gruppen. Detta fick jag göra två gånger. Tredje gången det hände gick jag ner men då ville han att vi fortsatte utan honom.  Detta tar såklart enormt mycket på krafterna vilket jag kände av i slutet på loppet.

Målgång

Resten av loppet gick enligt plan. Jag hade bra koll på klockan och såg på vår snitthastighet att vi skulle klara vårt uppsatta mål på under fem timmar. Vår tid blev 04:56.

På målrakan såg vi såklart till att gå i mål som en snygg grupp (man brukar inte spurta i våra grupper). Efter målgång blev det gruppfoto och då kom ett par cyklister som varit med oss i svansen hela vägen runt och tackade för att vi tagit dem runt säkert och snabbt. En som hade kört Siljan Runt många gånger sa att detta var den bästa klunga han legat efter någonsin vilket såklart kändes väldigt bra för mig som ledare för gruppen.

Siljan Runt är ett väldigt fint lopp och jag kommer troligen att köra detta lopp kommande år också.

Det här inlägget postades i Siljan Runt, SUB 10, Tävlingsrapport. Bokmärk permalänken.

1 svar på Tävlingsrapport – Siljan Runt 2014

  1. Pingback: Tävlingsrapport - Vätternrundan 2014 - Fredrik Malmgren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.