Tävlingsrapport – Siljan Runt 2015

Årets Siljan Runt blev min fjärde i rad och skulle visa sig bli ett blött och kallt lopp. Jag hade planerat in detta lopp som en av två träningslopp för SUB 9.30 Brostugan från Fredrikshof som jag var ledare för inför årets Vätternrunda.

Vi var 23 st i min grupp men tyvärr var det väldigt många som fick förhinder och kunde inte köra så vi slog ihop oss med SUB 9.30 från Farsta som också var decimerade denna helg. Totalt blev vi inte fler än 18 stycken som kom till start.

Jag åkte upp till Mora med en annan i gruppen och vi bodde i utkanten av Mora, ca 20 minuter från Sollerön där starten går. Stugan vi bodde i var samma som jag bodde i 2012 och det var verkligen en toppenstuga med supertrevlig värd. Även det året var det väldigt blött och kallt. Vid närmare eftertanke så kanske jag inte bör bo där något mer…

Vi kom upp till Mora runt 16:30-tiden och åkte och lämnade av cyklarna vid huset och åkte sedan direkt och hämtade nummerlapparna så vi inte behöver stressa med det på morgonen. Sedan åkte vi in till stan för att hitta något att äta. Det var inte det lättaste, finns inte så mycket öppet i Mora den här tiden. Första stället vi gick in på hade ingen pasta på menyn och alla andra alternativ var ett par prisnivåer för högt för att det skulle kännas värt det. Dock hade vi tur och lyckades hitta ett hotell som serverade en buffe där en av rätterna var pasta. När man tittade runt så såg man att det var ganska många cyklister som hade hittat dit. Efter vi ätit oss mätta var det bara att bege sig hemåt och fixa med utrustningen så allt var klart inför starten imorgon. Det blev en hel del prat om väder och vilka kläder vi skulle ha på oss. Att det skulle bli regn var ganska givet…

Jag gick upp runt 03:30 för att ha god tid på mig innan starten så jag kunde äta frukost och fixa det sista i lugnt och ro. Finns inget värre än att stressa inför en tävling. Då går jag hellre upp en timme tidigare och kan ta det lugnt. Vi skulle samlas 06:15 så vi åkte 05:45 mot Sollerön.

Taktiken

Taktiken jag hade lagt upp var att stanna två gånger för kisspaus på vardera 2 minuter samt att gå in i depå en gång i 5 minuter. Depån var planerad till Leksand efter lite med än 11 mil. Vår måltid var 4.50 vilket skulle ge en totalsnitt på 33.1 km/h inklusive pauser.

Starten

Jag hade tidigare i veckan skickat ut taktiken samt andra saker som är bra att veta under loppet så samlingen blev ganska kort. Blev lite allmänt snack och utdelning av band att fästa i hjälmen. Vid 06:30 ställde vi oss i kön till staten som redan då hade blivit ganska lång. Vi ville absolut starta tidigt så vi slipper göra så många omkörningar.

Starten gick klockan sju och några minuter senare var det dags för oss att starta.

Loppet

Det droppade lite när vi väntade på start men de första milen var det faktiskt uppehåll vilket vi var väldigt glada för. Dock så var det fuktigt på vägbanan så redan i första rondellen i Mora gick en av våra cyklister i backen. Han var precis framför mig och när jag väjde för att inte köra på honom så fick jag ett kast på bakdäcket så det var nära att även jag ramlade men hade tur och höll mig kvar på cykeln. Vi stannade och kollade så allt var bra med honom och cykeln vilket det var (han fick lite ont men var med oss i mål).

I nästa rondell var det minst tre cyklister från en snabbgrupp som hade gått i backen och läget såg betydligt värre ut där. Hörde senare att bägge dessa rondeller har varit olycksdrabbade tidigare år också.

Kommande timmen var det väldigt mycket omkörningar och stundtals var det ganska tajt när vi låg på omkörning av långsammare grupper och en del enskilda cyklister då några snabbgrupper bestämde sig för att köra om oss. Det är ju mindre lyckat från deras sida måste jag säga. Vid ett tillfälle så small det till bakom oss då vägen smalnade av och en cyklist från den snabbare grupp körde in i en vit vägstolpe som turligt nog kan vicka så han klarade sig. I samma veva gick en annan cyklist på bakhjulet på en av grindvakterna i min grupp och gick i backen (han kom upp snabbt). Om det var ett resultat av att den snabbare gruppen rörde till allt kan jag inte säkert säga. Efter ett tag så lugnade det ner sig och vi hittade ett bra tempo och var någorlunda i fas med tidsplanen.

När vi kört några mil så började det regna rätt rejält och det märktes att osäkerheten direkt blev större men vi kämpade på och försökte att hålla uppe farten. Efter cirka 5 mil så stannade vi på den första av två planerade kisspauser. Pausen blev lite längre än de planerade 2 minuterna. Upp igen på cyklarna och vi kämpade vidare.

Vi har sedan 2 oplanerade pauser, ett för att vi fastnade på en järnvägsövergång när bommarna gick ner och ett kortare stopp när vi hade lite mekaniskt strul. Här frös jag så pass mycket så jag drog även på mig min jacka jag hade med mig. Jag hade då på mig ett värmeställ, min cykeljacka, min vanliga vindjacka och sedan överst min regnjacka. Efter det så började jag få upp värmen igen och det vart betydligt behagligare.

Jag hade fram tills nu haft täta samtal med den andra ledaren om säkerheten i gruppen och vi bestämde att säkerheten självklart går före vår planerade måltid så vi påminde gruppen om detta och att vi skulle slå av lite och köra ännu mer på säkerhet och inte riskera något veckan före Vätternrundan som var det stora målet för alla i gruppen.

När vi kom till Leksand och det planerade depåstoppet tog vi beslutet att stanna längre än de 5 minuter så alla hann fylla på med vätska och äta lite samt kissa eftersom vi beslutade att inte stanna något mer. De som inte redan vid tidigare stopp hade satt på sig mer kläder fixade detta nu så ingen skulle bli nedkyld under resterande mil. Vi hade hittills tappat 3 cyklister som bröt på grund av kylan.

Resterande mil fram till målet var odramatiska. Jag hade nu fått upp värmen rätt så bra och eftersom farten var lägre än planerade så var det ganska lätt cykling in i mål.

Vi kom in på 5:27:16 vilket är långt över den tid vi ville ha men med tanke på förutsättningarna så var det helt okej i alla fall.

Efter jag fått min dalahäst och tagit en dusch (i den som vanligt dåliga duschen där några bara har kallvatten och några bara varmt, samt trycket försvinner i hälften av duscharna när de andra används) så åkte vi oss hemåt med en kort avstickare för lite mat.

Vi konstaterade i bilen hem att formen var bra. Ingen av oss tyckte att loppet var särskilt jobbigt bortsett från regnet och kylan. Benen kändes väldigt bra hela rundan och i bilen var ingen av oss speciellt trötta. Nu var det bara att ladda om med siktet inställt på Vätternrundan.

 

Det här inlägget postades i Siljan Runt, Tävlingsrapport. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *