Tävlingsrapport – Skandisloppet 2014

Skandisloppet var ett av de lopp som jag planerade att köra innan Vätternrundan som var det stora målet med cykelsäsongen. Skandisloppet var också det ända lopp som hela min SUB10-grupp skulle köra tillsammans.

Jag och min kompis Adde åkte till Uppsala tillsammans. Tyvärr var vi lite tidsoptimister så när vi kom fram hade vi ganska bråttom att hämta nummerlappar och chipp samt fixa cyklarna.

Till råga på allt gick blixtlåset sönder på mina nya skoskydd precis innan vi skulle gå till starten. Vädret var bra så jag tänkte att det inte skulle göra så mycket om jag körde utan.

Starten

Vi hade starttid 08.04 och tror det endast var två grupper framför oss varav den ena var Swedbank SUB8.5. Ut ur Uppsala hade vi eskort av en motorcykel. I vanliga fall brukar de hålla en relativ låg hastighet men här körde de på riktigt snabbt vilket var väldigt förvånande. Hade önskat mig en lite lugnare öppning så man kommer igång lättare.

Kraschen

Efter cirka 3 mil gick tyvärr en i gruppen i backen. Oklart om han gick mot hjulet på cyklisten framför eller om han försökte väja och därav ramlade. Turligt nog så skedde detta på en fin raksträcka med en vägren som var mjuk så både han och cykeln klarade sig relativt bra. Det var först efteråt han upptäckte ett djupt jack på benet som behövdes sys.

Materialstrul

Problemen fortsatte egentligen under hela loppet. Det var en del som hade problem med växlar och en tappade till och med ena vevarmen. Det hände i en uppförsbacke och jag låg sist i klungan bredvid han som råkade ut för detta. Först märkte vi inte att vevarmen var loss så vi rullade upp för backen och väntade där. När han sedan inte kom rullade jag tillbaka och då såg jag vad som hänt. Han ville då att vi fortsatte utan honom så han kunde fixa problemet i lugnt och ro.

Regnet

Efter ungefär halva loppet så kom regnet fast alla rapporter hade lovat regnfritt. Skorna blev snabbt blöta och fötterna väldigt kalla. Efter en stund hade jag knappt någon känsel i vänsterfoten. För att få igång blodcirkulationen så vickade jag allt vad jag kunde på tårna vilket hjälpte till viss del. Önskade verkligen att jag hade haft min skoskydd på mig nu…

Målet

Sista biten på loppet tyckte jag var lite speciellt. Man kör igenom Uppsala och målrakan är en ganska brant uppförsbacke på ca 100 meter. Hade man inte rätt växel från början kunde man få problem att komma upp. Här stod ganska mycket folk och jag gissar på att de flesta ville nog se trötta cyklister kämpa sig uppför backen med sina sista krafter.

Vi hade som mål att klara loppet på runt 5:15 Men på grund av allt strul och regn gick vi i mål på 5:55. Bättre att saker strular här än på Vätternrundan.

När jag ser tillbaka på Skandisloppet var det som helhet ett väldigt fint lopp och ett helt okej arrangemang. Helt klart ett lopp jag kan tänka mig köra igen nästa år. En annan fördel för mig är att Uppsala ligger nära Stockholm så man slipper ordna med boende och vara borta flera dagar som blir fallet med Siljan Runt och Vätternrundan.

Det här inlägget postades i Skandisloppet, SUB 10, Tävlingsrapport. Bokmärk permalänken.

1 svar på Tävlingsrapport – Skandisloppet 2014

  1. Pingback: Tävlingsrapport – Skandisloppet 2015 - Fredrik Malmgren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *