Tävlingsrapport – Skandisloppet 2016

På resan mot Vätternrundan hade min SUB9.30-grupp planerat att köra Skandisloppet samt Roslagsvåren. Skandisloppet har jag kört två år tidigare, ett mycket trevligt lopp och väldigt bra arrangerat. Läs gärna tidigare inlägg om Skandisloppet.

Vi hade fått en egen startgrupp och en motorcykel som skulle följa oss runt banan och se till att vi fick en säkrare resa. Förra året hade vi också en motorcykel men han råkade följa fel grupp vid ett tillfälle så han försvann tidigt i loppet. Jag gav Skandisloppet lite feedback förra året, dels att man bör få prata med den som följer på motorcykel innan loppet så man kan berätta taktiken och dels ha något så man ser vilken grupp man ska följa. Båda dessa hade de justerat till årets lopp – grymt!

Taktiken vi lagt upp var att stanna i depån vid Järlåsa bygdegård och stanna där i 5 min. Det planerades även för att stanna efter vägen (1-2 ggr) för ett kortare stopp för att rätta till klädsel och kissa. Eftersom huvudsyftet med Skandisloppet är att få gruppen samkörd så skulle vi stanna på alla punkteringar. Måltiden vi satt upp var 5 timmar och 15 minuter vilket i princip är vår fart vi ska ha på Vätternrundan.

Vi startade 8.18 och rullade ut ur Uppsala med en rasande fart. Kände direkt att vinden kommer göra det tufft för oss idag!

Vi kämpar på bra i vinden fram tills vi har kört lite mer än 1,5 timme då vi råkar ut för en krasch. Något hände långt bak i klungan och en i gruppen ramlade ner i ett dike. Som tur var landade han mjukt men fick ändå ont i axeln men kunde cykla vidare. Sedan rullade vi på fram till vårt planerade depåstopp som gick bra. För många var det efterlängtade bullar de bjöd på. Jag äter aldrig något annat är bars, sportdryck och gels när jag tränar och tävlar för min mage är känslig som den är så jag vågar inte chansa.

Efter depåstoppet höjs såklart energinivån och humöret vilket behövdes i den här vinden. Rullar vidare och efter ungefär 4:30 så märker en i gruppen att hans bakhjul är skevt. Visar sig att en eker gått av. Vi stannar för att se om det går att fixa men det visar sig inte vara möjligt. Han får tyvärr släppa och ta sig i mål ensam.

Vi håller ihop gruppen bra under resten av loppet och nu är det bara spurtbacken kvar. Full fart upp och försöka kryssa mellan trötta cyklister. Sjukt vad denna backe är jobbig! En i gruppen lyckades faktiskt vara näst snabbast upp av alla deltagare – kul!

Vi kom i mål på tiden 5:27 vilket var längre tid än beräknat men med tanke på vinden samt kraschen och ekerbrottet så är detta bra på en 13 man stor (eller liten) klunga. Hörde efteråt att SUB9 hade cyklat på 5:15 och då var de en stor klunga på 32 deltagare.

Sammanfattningsvis får man nog ändå säga att det var ett bra lopp av oss!

 

Det här inlägget postades i Skandisloppet, Tävlingsrapport. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.