Tävlingsrapport – Tjur Ruset 2013

För ett par veckor sedan sprang jag Tjur Ruset för första gången. Fast de kört loppet ett par år nu var det först förra året jag fick upp ögonen för det. När jag såg det förra året så hade anmälningstiden gått ut eller om det redan var fulltecknat. Till årets lopp var jag tidig med att anmäla mig.

Årets lopp startade på Tullinge flygplats och sedan sprang man i områdena däromkring för att sedan gå i mål på nästan samma ställe som starten.

Tjur Ruset 2013

Tjur Ruset 2013
Banan och alla hinder är utmärkta på kartan

Vi var framme vid Tulling flygplats ungefär 2 timmar före min start och det var lunchtid så vi passade på att äta en korv samtidigt som vi gick och tittade på när de första tjejerna gick i mål. Jag blev lite förvånad för de flesta av de tjejer som vi såg gå i mål var inte alls leriga, endast blöta. Efter vi ätit klart gick vi bort till startfållorna och jag gjorde mig i ordning samt värmde upp. Det var rätt kallt och blåsigt så det gällde att hålla igång.

Jag hade även bestämt mig för att springa med min GoPro för första gången på ett lopp. Tidigare har jag haft den med på Siljan Runt och Vätternrundan men jag har aldrig sprungit med den på ett lopp. Jag valde mellan att ha den på bröstet och att ha den på huvudet men efter lite velande fram och tillbaka på kvällen innan så valde jag att ha den på huvudet.

Starten

Jag startade i startgrupp 6 och i startfållan var det som på alla andra lopp uppvärmning. I början följer alla med och gör som de visar men redan efter ett par minuter så ser man att de flesta bara hoppar lite lätt på stället och tappar intresset för de rörelser som visas.

När det bara är minuter kvar till start så startar jag min GoPro och ser till så att den sitter bra på huvudet. Sedan är det bara sekunder kvar och nu vill man bara iväg!

Startskottet går och jag försöker snabbt hitta ett bra tempo. Känner att jag fortfarande har en förkylning eller nått i kroppen som jag inte riktigt blir av med. Pulsen är hög och går inte ner till normal nivå men jag kör på ändå så gott det går.

Eftersom det är första gången jag springer Tjur Ruset och inte riktigt vet vad jag kan förvänta mig så håller jag igen lite i början och försöker hitta en bra grupp att springa med.

Loppet

Jag vet inte varför men jag hade förväntat mig fler hinder och att de skulle ligga tätare än vad de nu gjorde. Nu var det långa partier där man kunde springa på rätt bra. På dessa partier försökte jag ligga på men ändå inte ta ut mig max för jag visste ju inte vilka hinder som skulle komma eller hur många det var kvar.

Så här i efterhand så tycker jag nog vattenhindret samt den långa backen upp ur sandtaget var jobbigast. Det som var jobbigt med vattnet var att benen blev kalla och stelnade till så det var lite svårt att komma igång med löpsteget men man tinade som tur var snabbt upp när man kom in i backen direkt efter. Jag lyckades också med konststycket att doppa nästan hela mig i vattnet när jag skulle runda några långsammare löpare och såklart trampade jag då i ett stort hål på botten.

Den sista halvan av loppet kände jag mig väldigt stark. Pulsen var fortfarande skyhög men jag kunde ändå ligga på bra på löpsträckorna. På många ställen där det var smalt och det inte gick att springa om andra löpare var jag tvungen att slå av på takten vilket är ganska frustrerande när man försöker jaga en bra tid.

Av vad jag har sett på filmer efteråt så valde jag också helt klart fel väg när jag gick till vänster i bäverdammen. Till höger såg det ut att inte vara lika djupt och hade nog varit en snabbare samt mindre lerig väg. Men nu är väl hela tanken med Tjur Ruset att man ska bli lerig!

Målet

Efter bäverdammen var det endast några hundra meter kvar till målet. Jag kände igen mig direkt när jag kom upp på rakan innan man vek av vänster till sista hindret som man skulle krypa under. Nu var det bara att stå på allt vad man hade. Tiden visste jag redan hade passerat en timme som jag siktade på. I mål kom jag på tiden 1:05:1.

Så här i efterhand så kan man lugnt säga att jag disponerade loppet lite fel. Jag skulle ha legat på mer på löpsträckorna och kanske även lite mer på en del av hindren. Men framför allt förlorade jag massor av tid på grund av att det stundtals var mycket folk på banan som gjorde det svårt eller helt omöjligt att passera. Tills nästa år ska jag se till att få en tidigare startgrupp.

Filmen från GoPro-kameran

Det här inlägget postades i Personligt rekord, Tävlingsrapport, Tjur Ruset och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

3 svar på Tävlingsrapport – Tjur Ruset 2013

  1. Pingback: Anmäld till Tjur Ruset 2014 - Fredrik Malmgren

  2. Pingback: Tävlingsrapport – Hässelbyloppet 2013 - Fredrik Malmgren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *