Tävlingsrapport – Vansbrosimningen 2013

Vansbrosimningen är den gren i En Svensk Klassiker som jag tror de flesta lägger ner absolut minst tid på att träna inför. Så är i alla fall fallet för mig. Jag hann endast simma knappa åtta kilometer fördelade på tre pass vilket såklart är alldeles för lite om man vill få till en riktigt bra tid. Min tid från förra året räckte precis för att kvala in i tredje startgruppen där man måste simma under 55 minuter. Startgrupp tre är den första gruppen där man har flygande start vilket betyder att alla får starttid vartefter man kommer ner i vattnet. De två första startgrupperna startar samtidigt i vattnet.  I år hade jag även tänkt simma Vansbro Kortsim men kände mig lite krasslig så jag avstod för att inte riskera mitt deltagande i Vansbrosimningen. Dagens mål var att putsa förra årets 54:34 med ett par minuter.

Inför starten

Som vanligt så var jag i god tid till starten. Jag tycker det känns bra att hinna att förbereda sig i lugn och ro. När det var ungefär 30 minuter kvar till start så tog jag på mig min Orca S3 som jag haft på de två tidigare loppen också. Jag drack en del vatten och åt 2 GT tabletter från Enervit. Jag var lite orolig för att det skulle glipa mellan badmössan och glasögonen så jag testade så jag inte fick någon glipa. Det kändes som att de inför detta år bytt modell på badmössan och använde nu en tunnare istället.

Starten

Ungefär tio minuter före start gick jag till starten där det skulle vara en uppvärmning. I början var nog de flesta med men efter några minuter var det inte många som engagerade sig fullt ut. Det var ganska varmt att stå med en våtdräkt och hoppa runt och flaxa med armarna. Innan starten hade jag hällt i vatten både fram och bak för att kyla ner mig och för att det skulle kännas lättare att gå ner i vattnet. Jag stod ungefär i mitten av min startgrupp när jag gick ner på startrampen. Det finns två olika ställen där man måste lägga den hand där man har tidchippet. Efter den andra avläsningen så har man fem sekunder innan tidtagningen börjar.

Starten Vansbrosimningen 2013

Starten Vansbrosimningen 2013
Vänstra bilden visar startrampen och den högra visar startlinjen varifrån de första två startgrupperna startade.

Loppet

Direkt i vattnet så var det väldigt trångt och folk var väldigt stressade att komma iväg bra. Jag försökte hålla ut lite så jag inte simmade in där det var som flest, dock var det väldigt svårt att kontrollera detta eftersom alla verkade ha samma taktik… Under de första två kilometerna i Vanån, som är medströms, försökte jag hitta en bra rytm och hitta en bra linje men hade väldigt svårt med detta. Det var ganska många som var mycket snabbare som kom ikapp och simmade väldigt tajt och flera gånger simmade upp på mina ben och även i enstaka fall upp på ryggen vilket gjorde att jag tappade min rytm. När jag var framme i högersvängen där man simmar in i Västerdalsälven och man ska ge sig på en kilometer motströms var det väldigt trångt och jag var tvungen att simma bröstsim för att se vart jag var på väg och inte simma in i alla andra som också ville ta kortaste vägen. Direkt i Västerdalsälven kände jag att vattnet var någon eller några grader kallare. Det isade till i både händer och fötter men det avtog efter en stund. Dock kände jag av strömmen under hela sista sträckan. Min känsla är att det var mer strömt än tidigare två år som jag simmat Vansbrosimningen. Tidigare år har jag försökt lägga mig en bit ut för att få öppet vatten så jag kan simma i min egen takt men i år kände jag att strömmen var för stark så jag sökte mig in mot bryggan som alla andra. Det var trångt men jag hittade en lucka mellan två grupper där jag kunde ligga ganska ostört en stund i alla fall. Efter några hundra meter kom jag ifatt en kille som simmade ryggsim. Inte den varianten man ser eliten simma utan han simmade mer som en groda vilket gjorde att han tog upp ganska mycket plats. Jag försökte vid två eller tre tillfällen simma om honom men varje gång jag gick ut för att simma om vände han på sig och simmade frisim så jag inte kom om. Vet inte varför han gjorde så, är ju inte direkt så att man tävlar mot varandra… Det kostade en del energi så tillslut bestämde jag mig för att ligga kvar och spara lite energi till de sista 100 metrarna.

Upploppet Vansbrosimningen 2013

Upploppet Vansbrosimningen 2013

Målgång

Statistik Vansbrosimningen 2013 från Resultatjakt.se

Statistik Vansbrosimningen 2013 från Resultatjakt.se

När det var 100 meter kvar försökte jag öka takten så mycket jag vågade utan att helt klappa igenom. Nu var det rätt mycket simmare runt omkring så det var väldigt svårt att komma fram. Vid målgången var vi tre simmare som gick mot samma avläsare och när han till höger om mig hade läst av sitt chipp stannade han kvar i vattnet istället för att gå framåt så fler fick plats. Jag ville såklart inte vänta på att han flyttade sig så jag fick slänga mig snett över honom och läsa av mitt chipp. Min tid blev 54:11 vilket är en förbättring med ungefär 30 sekunder från tidigare år.

Mitt mål var att putsa tiden ytterligare men med tanke på hur lite jag tränat simning så var det kanske lite för optimistiskt. Jag har funderat över om jag nästa år ska starta en startgrupp senare så jag förhoppningsvis får lite friare vatten. I den startgrupp där jag nu startade var jag i den bakre halvan eftersom jag precis klarade kvaltiden förra året så det kanske kan vara en fördel att starta en startgrupp senare så jag ligger bland de främsta så jag får lite öppnare vatten. Jag får fundera fram tills den första oktober när anmälan öppnar inför nästa års lopp.

Det här inlägget postades i En svensk klassiker, Personligt rekord, Tävlingsrapport, Vansbrosimningen och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Tävlingsrapport – Vansbrosimningen 2013

  1. Pingback: Anmäld till Vansbrosimningen 2014 - Fredrik Malmgren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *