Tävlingsrapport – Vansbrosimningen 2014

Vansbrosimningen

Vansbrosimningen

Årets Vansbrosimningen blev en väldigt annorlunda tillställning eftersom vattnet var några grader kallare än normalt. Jag tror det var redan på onsdagen som tävlingsledningen fattade beslutet att halvera sträckan till 1500 meter.

Vi bodde i vanlig ordning i Grythyttan och åkte sedan upp till Vansbro på morgonen. Hämtade ut mitt startkuvert och sedan gick in till mässan för att köpa våtdräktsstrumpor.

Jag hittade ett par som jag tyckte satt väldigt bra. Gick ner en storlek så de skulle sitta åt lite bättre. Köpte också en simmössa som man ska ha under den man får av Vansbrosimningen så man inte fryser om huvudet.

Jag skulle starta i startgrupp 3 med starttid 10:30 så jag gick direkt till starten så jag kan förbereda mig i lugn och ro.

Väl i startområden hade jag gått om tid så jag gick runt och tittade lite och lyssnade på lite intervjuer med olika idrottsprofiler.

10 minuter innan start gick jag och ställde mig i startkön. Fick en ganska bra plats och efter uppvärmningen kom jag ner ganska fort i vattnet.

Vansbrosimningen målgången 2014

Vansbrosimningen målgången 2014

Det var väldigt smalt i starten och väldigt mycket folk så det var svårt att få plats och hitta en rytm som passade. Jag kämpade på och försökte komma in i en rytm. Efter ett par hundra meter i Vanån precis innan jag skulle svänga höger in i Västerdalälven så tar någon tag i min högra våtdräktsstrumpa så den åker av till hälften. Jag försökte att inte fokusera så mycket på det utan kämpade på. Känner dock att det blir som en bromskloss och jag tappar fart men får heller inte av mig strumpan.

Efter ytterligare en stund kommer nästa och drar mig i andra foten så även den åker av till hälften. Nu hade jag två bromsklossar på fötterna. Funderar ett tag på att simma till bryggan och be en funktionär att dra av mig dem helt men jag tror det skulle ta längre tid än den jag tappar på fartminskningen.

Fast man nu kan se målet när man tittar upp är det väldigt långt kvar. Det är också väldigt många simmare i vattnet och det är näst intill omöjligt att ligga intill bryggan utan att någon simmar på en. Jag brukar medvetet gå ut lite längre för att få friare vatten fast jag vet att det är mer strömt längre ut. Jag är helt enkelt en för dålig simmare för att tampas med andra så jag behöver mer plats.

Statistik Vansbrosimningen 2014 från Resultatjakt.seq

Statistik Vansbrosimningen 2014 från Resultatjakt.se

Sista hundra metrarna försöker jag gå på max. Fast jag ökade frekvensen och starkare bensparkar kändes det som jag stod still i vattnet. Till slut kom jag äntligen till målet och satte handen på plattan. Tiden visade 31:12.6 vilket jag inte alls är nöjd med. Hade absolut velat komma under 30 minuter!

När jag kommit upp på bryggan försökte jag ta av mig våtdräktsstrumporna och det var inte helt lätt. Var tvungen att sätta mig ner och dra med båda händerna så det hade blivit näst intill omöjligt att göra detta ute i vattnet. Nu är svårt att säga hur mycket tid jag tappade på grund strulet med våtdräktsstrumporna men jag intalar mig att det var anledningen till att jag inte kom under 30 minuter. Lärdomen här blir att aldrig köpa ny utrustning till ett lopp om man inte hinner testa dem på träning först. Så här i efterhand hade jag absolut inte behövt dem heller. Dock var den extra simmössan väldigt bra!

Det här inlägget postades i En svensk klassiker, Tävlingsrapport, Vansbrosimningen. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.