Tävlingsrapport – Vansbrosimningen 2015

Så har jag än en gång simmat Vansbrosimningen. Det är inte med samma entusiasm jag ger mig på detta lopp som med de andra loppen i En Svensk Klassiker Anledningen till det är inte att jag tycker det är tråkigt utan jag känner att det loppet kommer alldeles för nära inpå Vätternrundan så jag hinner inte träna för det som jag skulle vilja. Totalt simmade jag 7,5 km innan loppet och alla träningar utom en (1.5 km) var i poolen.

Helgens upplägg blev som vi alltid gör. Vi åkte till sommarstugan i Grythyttan och bodde där över natten för att sedan åka därifrån till Vansbro. Min sambo skulle simma Vansbro Tjejsim på söndagen så då är det bättre att utgå från Grythyttan som bas så vi slipper åka fram och tillbaka från Stockholm två gånger den helgen.

Eftersom vi har två barn varav den ena är 11 månader så var vi uppe tidigt på lördagen så efter frukost åkte vi till Vansbro. Hämtade ut våra nummerlappar och gick sedan till starten där det redan var ganska mycket folk. Nu var det lite mer än en 1,5 timme tills start.

Jag tog det lugnt och fixade med utrustningen och sedan var det bara att ställa sig vid starten där jag träffade en kompis från min SUB9.3-grupp från årets Vätternrundan. Hann byta några ord med honom innan det var dags att gå ner i vattnet.

Loppet

I starten finns det två maskiner där man ska läsa av chippet. Den första för att visa att man är vid starten och den andra startar tidtagningen med några sekunders fördröjning så man ska hinna ner i vattnet.

Vansbrosimningen 2015 - På sista bron med utsikt bort mot högersvängen från Vanån in i  Västerdalälven

Vansbrosimningen 2015 – På sista bron med utsikt bort mot högersvängen från Vanån in i Västerdalälven

Jag tar mig snabbt ner i vattnet och ser till att simglasögonen inte immar igen. Sedan positionerar jag mig längst till höger och följer linan som markerar banans högra kant. Detta var ingen plan jag hade från början utan de andra gångerna jag simmat har jag hållit mig betydligt längre ut för att dra nytta av strömmen. Nu visade detta sig vara ett jättebra drag eftersom jag oftast hade fritt vatten och så hade jag hjälp av banmarkeringen för att navigera. Jag har tidigare haft stora problem med just navigeringen och har simmat väldigt snett vilket jag troligtvis har tappar massor av tid på.

Loppet flöt på otroligt bra. I och med att jag simmade på ganska snabbt så började jag komma ikapp simmare från min startgrupp som kom ner i vattnet innan mig så jag fick simmar runt några för att sedan lägga mig vid repet igen. Detta hända några gånger under loppet. När vi sedan svängde in i Västerdalälven kunde jag lägga mig precis vid bryggan så jag slapp den värsta strömmen. Även här blev jag tvungen att runda ett par simmare vilket tar ganska mycket extra kraft.

Vansbrosimningen 2015 - På sista bron med utsikt över upploppet

Vansbrosimningen 2015 – På sista bron med utsikt över upploppet

Statistik Vansbrosimningen 2015 från Resultatjakt.se

Statistik Vansbrosimningen 2015 från Resultatjakt.se

De sista två hundra metrarna hade jag en uppgörelse med två andra simmare. Ingen av oss ville ge sig och det var väldigt tajt mellan oss fast vi i övrigt hade gått om plats för jag tror inte någon annan simmare var i närheten. Det utdelades både ett och annat slag från oss alla tre, inget medvetet såklart men det blir lätt så när alla vill fram och ingen av oss var säkert särskilt rutinerad simmare. Jag gick segrande ut den kampen.

Under hela loppet kände jag mig stark och hade säkert kunnat ligga på lite hårdare men simmar man så lite som jag gör är det väldigt svårt att veta hur mycket man kan gå på utan att gå in i väggen så jag håller nog igen lite undermedvetet. Dock så blev jag trött i alla fall av spruten med de två andra så jag var tvungen att vila en stund innan jag kände att kraften och framför allt balansen var på plats igen innan jag kunde gå upp för trapporna till den väntande medaljen!

Tiden då? Jo, jag kom in på fantastiska 50.11 minuter vilket är personligt rekord med exakt 4 min! Det kunde jag inte tro när jag stod i starten.

Nästa år är siktet inställt på SUB5!

Det här inlägget postades i En svensk klassiker, Tävlingsrapport, Vansbrosimningen. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.