Tävlingsrapport – Vansbrosimningen 2016

Årets Vansbrosimning var långt ifrån en rolig upplevelse för mig. Jag hade varit sjuk i två veckor och hade egentligen inte gjort ett enda grenspecifikt träningspass inför loppet.

Förra året gjorde jag ett i princip felfritt lopp och bättrade på min tid med fyra minuter och kom in på 50.11. Min förhoppning för året var att komma under SUB50 men ju längre min sjukperiod blev desto mer avlägset blev det målet. Innan start hade jag inget tidsmål mer än att komma i mål utan inte tappa för mycket tid i totalen för min klassiker.

Vansbrosimningen 2016

Vansbrosimningen 2016

Starten

Jag var seedad i startgrupp 5 och starten gick 10.39. Jag kom i vattnet tidigt i startgruppen och tänkte göra en repris på föregående års lopp och lägga mig längst till höger och använda linan och bojarna som navigering. Kom i väg bra i trängseln men kände redan efter ett femtiotal meter att andningen inte fungerade och jag blev väldigt anfådd och det kändes som våtdräkten skulle kväva mig. Fick en känsla av att detta kommer inte att gå men växlade över till bröstsim och då gick det lättare att andas men det går ju betydligt långsammare.

Loppet

Fredrik Malmgren Vansbrosimningen 2016 Statistik Resultatjakten.se

Statistik från Resultatjakten.se

Under första halvan så simmade jag i princip bara bröstsim och simmare efter simmare passerade mig. Otroligt frustrerande och motivationssänkande när jag vet att jag simmar jämt eller snabbare än många av dem.

När jag passerat 1500 meter så testade jag igen att köra lite frisim och tog det väldigt lugnt och då verkar kroppen ha anpassat sig lite bättre och då gick det hjälpligt att frisimma, dock inte så fort som jag ville.

Jag simmade på och började plocka några placeringar men låg väldigt långt bak i min startgrupp. Kändes under långa stunder som jag låg sist…

Målet

Jag hade öppet vatten i princip sista halvan av loppet så jag kunde hålla mig nära bryggan så jag slapp den värsta strömmen. Jag hade en simmare jämte mig som jag ”tävlade” mot. Vet inte om han var med på det men kändes som att han ökade direkt när jag ökade för att försvara sin plats. Hade lite dålig koll på honom sista 100 metrarna för han var på min vänstra sida och jag andades bara åt höger för att hålla koll på bryggan men jag satte in några kraftiga bensparkar så jag kunde slutligen gå i mål ett par sekunder före honom.

Tidsmässigt blev det 56:36.7 så det var inget för historieböckerna men med tanke på förutsättningarna så får jag väl vara nöjd ändå. Bara att ta nya tag nästa år.

Det här inlägget postades i En svensk klassiker, Tävlingsrapport, Vansbrosimningen. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.