Tävlingsrapport – Vansbrosimningen 2018

Vansbrosimningen

Då var ytterligare ett lopp avklarat. Denna gång var det Vansbrosimningen som var i fokus. Vanbrosimningen är ju lite speciell eftersom den kommer så kort inpå Vätternrundan så jag hinner egentligen inte träna så fokuserat som jag kanske skulle vilja för att maximera min insats i detta lopp. Jag hann bara få in 6 pass innan varav två stycken var på 3000 meter i bassäng utan våtdräkt. En gick på strax över en timme och den andra på strax under timmen. Endast 2 pass var med våtdräkt och totalt blev det strax över 1500 meter tillsammans på dessa pass. Målet på Vansbrosimningen var att simma under 50 minuter.

Vansbrosimningen 2018 badmössa och medalj

Jag hade anmält mig i startgrupp 10 som hade namnet Guldsimmare, vilket betyder att man måste ha simmat minst 7 gånger tidigare. Starttiden var 11:33. Min förhoppning var att denna grupp skulle vara lugnare, än om jag hade använt min seeding och startat i en tidigare grupp, så jag skulle få fritt vatten och simma ostört. Jag ville också komma i vattnet som en av de första i startgruppen.

Jag var vid starten cirka 1:15 innan min start. Hittade två cykelkompisar som jag pratade en stund med innan. Gjorde alla förberedelser och såg till att ställa mig i startfållan tidigt som planerat. Kom i vattnet bland de 20-30 första och la mig lite längre ut till vänster för att direkt få fritt vatten. Kom igång bra och plockade direkt platser. Efter en stund såg jag endast en lite grupp på kanske fem simmare framför mig. Fokuserade på att göra mitt egna lopp och försökte navigera så jag inte behövde simma onödiga metrar som brukar vara ett av mina problem. Stor del av loppet försökte jag också hålla mig nära linorna för att få ytterligare hjälp med navigeringen.

Efter ett tag började jag komma ikapp gruppen som hade startat 12 minuter innan och enstaka simmare från min grupp kom i kapp mig. Känslan var att jag höll ett jämnt tempo och försökte att inte bry mig om andra simmare eftersom jag ändå tävlar mot klockan och inte om placeringar, fast det såklart är kul att komma bland de första i startgruppen.

Jag kom ikapp fler och fler simmare från gruppen innan och fick ibland kryssa mellan långsammare simmare men i det stora hela var det väldigt bra att starta i min startgrupp. Sista kilometern höll jag mig oftast nära bryggan. Enda riktigt stökiga momentet var när en simmare kom ikapp mig och valde att simma om mig till höger fast det kanske var 20 centimeter mellan mig och bryggan. Här skulle jag egentligt kanske ha stängt vägen men var för snäll och flyttade på mig när han började simma upp på mig. Tappade lite fokus och rytm samt blev irriterad för det var så onödigt när det var helt fritt till vänster om mig. Återfann dock rytmen efter någon minut och kämpade vidare mot mål.

När det var kanske 50 meter kvar till mål ser jag att speakern går bredvid mig. Hörde sedan av mina supportrar att de hade följt och pratat om mig hela vägen in mot mål – Kul! Jag kom i mål på 52:04.6 vilket ger en 657:e plats i resultatlistan. Loppet kändes jättebra och jag trodde faktiskt att jag skulle slå personligt rekord så blev lite förvånad när jag kollade på klockan och såg att jag missade det med ungefär 2 minuter.

Har försökt analysera det i efterhand och tror att det är brist på rutin av att simma i öppet vatten och känna av farten. I bassäng så håller jag koll på klockan så jag vet att jag ligger på rätt tempo men nu kollade jag inte på klockan en enda gång. Kanske man bör göra det under loppet för att se till så man håller rätt fart? Kan också vara nackdelen med att starta i denna grupp att det inte finns några man kan använda för att hålla koll på farten utan nu måste man förlita sig på sin egen fartkänsla. Nu lägger jag detta lopp till tidigare erfarenheter så får jag se till att träna mer på farthållning i öppet vatten till nästa års Vansbrosimning.

Det här inlägget postades i En svensk klassiker, Tävlingsrapport, Vansbrosimningen. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *