Tävlingsrapport – Vasaloppet Öppet Spår 2014

Efter Engelbrektsloppet åkte jag inte en meter skidor, fanns nog inget spår som var åkbart i Stockholm vad jag vet. Hade också lite ont i vänster armbåge samt höger axel som jag behandlade hos min naprapat. Vi körde elbehandling på armbågen och massage på axeln. Sedan körde jag lite övningar för rotatorkuffen.
Denna behandling gjorde i alla fall att smärtan försvann lagom till vi skulle åka till Sälen.

Ankomst till Sälen och förberedelser

Jag och min sambo åkte från Stockholm innan lunch på fredagen. Väl uppe i Sälen checkade vi in där vi skulle bo. Vi har bott på samma ställe alla fem åren jag åkt Vasaloppet. Bra ställe nära både Lindvallen och starten i Berga by. Efter vi checkade in så åkte vi till vårt stammisställe där vi alltid äter, Rådhuset. Sedan var det bara att åka tillbaka och vila på rummet.
På lördagen kollade vi på tremilen och åt sedan lunch på Rådhuset igen. Efter lunch åkte vi till mässan och hämtade nummerlapp och chippet. Jag hade beställt vallning så jag slapp stå i kö för inlämning av skidor. När allt detta var gjort så gick vi in på mässan och gick runt där ett tag och tittade på en massa olika saker och pratade med leverantörer om hur de trodde föret skulle bli under loppet och om de hade några tips. Fick egentligen inte något svar som jag var nöjd med så jag bestämde mig att om jag behövde justera fästet under loppet skulle jag lämna in i någon depå och inte fixa själv som förra året. Blev sedan en tur till affären och handlade middag. På kvällen packade jag iordning allt jag skulle ha på mig samt det som jag behövde före och efter loppet.

Innan start

Jag gillar inte att stressa innan starten på lopp så jag gick upp vid klockan 03.00 på söndagsmorgonen. Frukost har jag svårt att äta så tidigt och innan loppet brukar det gå ännu sämre, troligtvis på grund av lite nervositet.
Klockan 04.45 var vi vid starten i Bergaby. Skidutlämningen öppnar 05.00 så jag gjorde som alltid och la ut stavarna i startfållan. Uppskattningsvis var det 150 personer som lagt ut sina saker i spåret innan mig.

Gick sedan tillbaka till skidutlämningen där min sambo redan hämtat ut skidorna. Tar skidorna och får lite lyckönskningar sedan går jag tillbaka till startfållan. På den korta tid jag varit borta har det fyllts på med massor av folk men som tur är har jag lite rutin så jag hade lagt stavarna så det var lätt att hitta dem. Lägger nu ut mina skidor också.

Nu var klockan cirka 05.30 och det var 1 timme och 30 minuter kvar till start. Min sambo hade åkt tillbaka till rummet för att vila lite innan hon skulle vara langare vid stationerna. Alltid skönt att ha någon som peppar när man är trött. Också skönt att veta att jag har nya stavar väntandes ifall mina skulle gå sönder som under Öppet Spår 2012.

Från nu och fram till starten händer det som alltid sker. Folk som tycker de är värda att starta först fast de kommer sent till startern, så de börjar tränga sig. Denna gång reagerade jag lite extra när jag ser att det är ett gäng åkare sponsrade med HM-kläder som tränger sig. En kille kom fram och frågade om han fick lägga sina skidor framför mina eftersom han tyckte det fanns plats. Visst finns det plats svarade jag men du får ställa dig sist och köa som alla andra. Fick bara en sur min från honom och sedan gick han iväg och letade en annan plats ännu längre fram. Många såg dessa åkare som trängde sig förbi tusentals personer som stod i kö under lång tid. Många arga miner. Bra PR för HM…

Under tiden jag stod och väntade på att klockan skulle börja närma sig 07.00 så kom en åkare från Ulricehamns IF och pratade lite med mig. Mycket trevlig herre som visade sig vara pappa till Emil Ekman som kom trea på Engelbrektsloppet 2014 som Erik Wickström vann.

Starten

Nu var klockan äntligen 07.00 och startskottet går. Kön börjar röra sig framåt. Jag brukar få en helt okej start i Öppet Spår vilket jag också fick denna gång. Kom bra in i backen men märkte direkt att fästet inte var bra samt att diagonala tekniken inte satt eftersom jag mest tränat stakning på plan mark på grund av snöbristen. Kämpade mig upp för backen men tappade ganska många platser. Väl uppe kom jag igång och fick igång ett väldigt bra flyt i stakningen. Stakning är den växeln som jag kan absolut bäst och är klart mitt starkaste kort.

Omvallning i Risberg och Oxberg

Förutom fästet i backarna flyter det på väldigt bra till Risberg. Här bestämmer jag mig för att valla om. Ligger så pass långt fram i fältet att det inte är någon kö så vallning tar inte så många minuter.

Efter omvallningen känner jag att det blev lite bättre men skulle behöva lite mer fäste ändå för att kunna diagonala riktigt bra. I Evertsberg står min sambo Jenny och ger mig lite pepp. Kämpar vidare till Oxberg där jag återigen lämnar in skidorna för omvallning. Även denna gång blir inte fästet så bra som jag behöver. Troligtvis är det inget fel på vallningen utan det är min teknik som inte sitter som den ska. Har som sagt inte kunnat träna så mycket backe som jag behöver. Det positiva är att stakningen går väldigt bra eftersom det är i princip det ända jag tränat hela vintern, både på stakmaskin och på Bro Bålsta konstsnöspår.

Magen krånglar efter Oxberg

Statistik Öppet Spår 2014 från Resultatjakt.se

Statistik Öppet Spår 2014 från Resultatjakt.se

Kort efter Oxberg känner jag att magen börjar strejka. När det var cirka 6 km kvar till Hökberg var jag så toanödig så jag kunde inte staka längre för då tryckte det för mycket på magen så jag var tvungen att diagonal för att inte reta magen så mycket. Tappade mycket tid och även energi.

I Hökberg åkte jag snabbt igenom depån, kasta av mig skidorna och tog mig snabbast möjligt till närmaste toa. Som tur är visste jag sedan tidigare år hur det ser ut i depån och var toan finns. Här tappar jag massor av tid och känner att förra årets rekordtid glider mig ur händerna. Träffar Jenny igen och får mer pepp.

Drar vidare mot Eldris. Mentalt försöker jag hitta ett nytt tidsmål nu när min rekordtid är utom räckhåll. Tar några minuter sedan har jag ställt om siktet på att i alla fall gå i mål under sju timmar.

Mot mål

Resten av sträckan förbi Eldris och in mot målet i Mora är en kamp mot klockan. Det är inte förrän sista vänstersvängen in mot upploppet som jag känner att jag kommer att klara det. Riktigt skönt när jag går i mål. Besviken såklart på att jag inte slog rekordtiden men glad över att jag kunde ladda om mentalt och klara nya tidsmålet. Och med tanke på föret och träningsmöjligheterna samt att magen strejkade gjorde jag faktiskt ett riktigt bra lopp. Nästa år siktar jag på under 6.30!

Det här inlägget postades i En svensk klassiker, Tävlingsrapport, Vasaloppet. Bokmärk permalänken.

1 svar på Tävlingsrapport – Vasaloppet Öppet Spår 2014

  1. Pingback: Anmäld till Vasaloppet Öppet Spår 2015 - Fredrik Malmgren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.