Tävlingsrapport – Vasaloppet Öppet Spår 2015

Till årets Öppet spår kom jag mycket bättre tränad än någonsin. Jag hade åkt 10 mil skidor mer än förra året samt att jag hade kört 8 mil mer på SkiErg. Utöver det köpte jag rullskidor så jag hann med 6 mil på dessa innan cykelbanorna blev täckta med löv och sedan snö. Så sammanräknat hade jag ca 24 mil stakning (kör nästan bara det) mer i kroppen än tidigare år vilket för mig är väldigt mycket.

Bortsett från denna mer grenspecifika träning tillkommer några mil löpning samt massa gympass i mitt gym jag byggde i källaren när vi flyttade in i radhuset 2014.

Så med all denna träning var det som upplagt för en bra tid på Öppet spår!

Vasaloppet Öppet Spår 2015

Vasaloppet Öppet Spår 2015

Jag och min kompis åkte upp tidigt på lördagen för att hinna komma i ordning och hämta nummerlapp samt lämna in skidor på vallning i den officiella vallaservicen. Som vanligt gick jag all-in och tog värstingpaketet. Jag resonerar som så att har jag tränat alla dessa timmar kan jag unna mig bra valla och om det så kostar ca 140kr/mil så är det okej.

När nästan alla förberedelser var klara och vi hade checkat in där vi skulle bo så åkte vi upp till Lindvallen för att äta middag. Stället som vi alltid äter på hade stängt (vet inte om det är för gått eller om de ska renovera..) så vi fick leta upp något annat. Till slut hamnade vi på Bianchi Café vilket inte är fy skam för en cyklist! Förövrigt så verkar inga ställen servera pasta till vuxna utan det finns bara på barnmenyn vilket är konstigt när det är Öppet spår och väldigt många vill äta pasta och ladda inför loppet. Dock löste Bianchi Café detta på ett mycket bra sätt så vi fick vår efterlängtade pasta.

Efter maten var det bara att åka tillbaka dit vi bodde och fixa med de sista förberedelserna innan det var dags att sova.

Jag gillar att vara vid starten tidigt för att komma långt fram i startfältet. De andra åren har jag varit där vid 05.00 och då har det inte varit så mycket folk. I år fick jag nästan panik. Det var så mycket folk så vi fick köa in på parkeringen. Min kompis släppte av mig och sedan var det bara att springa till startfållan och ta en plats. Jag kom så långt bak som startfålla 3. De andra åren har jag startat i 1:an.

Efter jag hämtat ut skidorna och gått tillbaka till startfållan var det bara ställa sig att vänta på att det skulle bli lagom att påbörja uppvärmingen som jag lovat min naprapat att jag skulle vara noga med. Uppvärmning är något som jag knappt alls gör dumt nog… Jag körde igenom rutinen som jag hade planerat och kroppen kändes väldigt bra! Kanske inte är så dumt i alla fall…

Ända irritationsmomentet i starten var de åkare som kör för H&M’s idrottsförening som för andra året i rad kommer sent till starten och anser sig bättre än andra och tränger sig före. Klart de var andra som också gjorde det men dessa åkare var de ända jag såg som hade så tydlig företagsanknytning. Dålig reklam för H&M…

På morgonen snöade det rätt rejält och spåren blev helt igensnöade. Om jag minns rätt hade de vallat med klister och täckt över det men någon burkvalla. Kände mig inte helt bekväm med vallningen men försökte ändå lita på att de vet vad de gör och har testat det i dessa förhållanden.

När startskottet går blir det som vanligt panik. Jag försöker hålla mig längst till vänster för att inte fastna i någon strulig situation som kan kosta stavar eller orsaka andra problem.

Jag fick en ganska bra resa upp i backen men upptäckte när jag kom upp till en av de första kilometerskyltarna att jag hade flera centimeter med is som fastnat i klistret. Runt omkring mig står kanske 100 åkare som desperat försöker få bort is under skidorna. Jag hade dumt nog ingen sickel med mig så jag försökte på alla sätt jag kunde komma på för att få bort isen utan att lyckas. Sedan fick jag låna en sickel av en annan åkare så jag kunde få bort isen och det mesta av klistret.
Efter det gick det inte bra att åka men betydligt bättre. Genomgående under loppet var problemet att så fort man gick ut för att köra om i ett spår ingen åkte i så fastnade det is under skidorna. Så länge man håll sig i samma spår som alla andra åkte i gick det bra. Längst hela vägen till mål var det sällan mer än 2 spår som var åkbara.

Statistik Öppet Spår 2015 från Resultatjakt.se

Statistik Öppet Spår 2015 från Resultatjakt.se

Jag kämpade vidare och stakade nästan hela tiden för att inte trampa fast is. Vid Risberg bestämde jag mig för att valla om eftersom jag vet att jag inte kan staka hela vägen till Mora utan jag behöver ha hjälp av benen också i uppförsbackarna.

Efter jag hade vallat om gick det bättre men långt ifrån bra. Det var fortfarande nästan omöjligt att köra om folk i spår ingen åkte i som man fick snällt ligga på rad och vänta på uppförsbackar där det var lättare att ta sig om. Detta höll i sig fram till Eldris (eller om det någon mil före) efter det vill jag minnas att det fanns ett par spår till som gick att åka i.

Min målsättning var att komma under 6:30 timmar vilket i normala förhållanden inte skulle varit några som helst problem men i de förhållanden som var blev det en omöjlighet för mig. Det var väldigt frustrerande att ligga i kön och glida med utan att komma om. Stundtals gick det väldigt långsamt och man kände att frustrationen växa men jag insåg väldigt tidigt i loppet att tiden var körd och jag fick inrikta mig på andra saker som att köra ett tekniskt och taktiskt bra lopp utefter dessa förutsättningarna.

Jag gick i mål på 07:35:27 vilket är lite mer än en timma över min önskade tid. Det var med lite blandade känslor jag gick i mål. Jag var otroligt missnöjd med tiden då jag kände att jag hade betydligt mer att ge och jag har aldrig känt mig så pigg i en målgång som denna vilket kanske inte är så konstigt då jag bara glidit med i kön väldigt många mil. Dock var jag väldigt nöjd över hur jag hanterat loppet mental och aldrig surat igenom utan hela tiden försökt tänka positivt och få med mig positiva saker bortsett från tiden.

Till nästa år och om vädergudarna är med mig så ska jag under 6:30 timmar!

Nu har jag sedan några veckor tillbaka bytt fokus och växlat över till cykel med målet SUB 9.30 på Vätternrundan.

Det här inlägget postades i En svensk klassiker, Tävlingsrapport, Vasaloppet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.