Tävlingsrapport – Vasaloppet Öppet Spår 2016

Nu är det väldigt länge sedan jag åkte Vasaloppet och jag har hunnit avverka några cykellopp också men nu tänkte jag ta upp bloggen igen och skriva ikapp lite tävlingsrapporter. Självklart är det kul om andra kan ha glädje av dessa rapporter men det är också mycket för mig själv att se tillbaka på och minnas bra och dåliga saker så man kan utvecklas vidare.

Inför Öppet spår hade jag tränat på bra och kände att jag hade en bra form. Ryktet sa att även spåren skulle vara bra och det var lätt att valla. Det var alltså upplagt för en mycket bra tid!

Statistik Öppet Spår 2016 från Resultatjakt.se

Statistik Öppet Spår 2016 från Resultatjakt.se

Jag och min sambo åkte upp på fredagen för hon skulle köra tjejvasan på lördagen. Jag fick alltså en härlig uppladdning genom att kolla på när hon åkte och fick känna atmosfären under loppet vilket var mycket taggande.

När vi kom tillbaka till Sälen så vad det middag och inlämning av mina skidor på den officiella vallatjänsten där jag hade beställt deras värstingpaket. Inget skulle lämnas åt slumpen tänkte jag.

Sedan var det bara att plocka iordning alla saker inför morgondagen och se till att man i alla fall hinner sova några timmar inför uppstigningen klockan 03:00. Gillar att gå upp i god tid inför lopp så jag slipper känna onödig stress. Sova en timme mer eller mindre sista natten spelar ingen roll för min prestation har jag lärt mig genom åren. Däremot att stressa innan start påverkar mig ganska mycket.

Som vanligt ville jag vara vid starten tidigt så man kan ta en bra placering i starten. Jag var där ca 04:30 och fick en väldigt bra startplats. Det var till och med så att jag valde att backa lite så man kan låta de allra hetsigaste åkarna starta först. Stod nog ändå top 100-200 i starten vilket absolut är bra nog!

Startplats Öppet Spår 2016

Startplats Öppet Spår 2016

En otroligt bra sak arrangörerna hade infört var att det stod en funktionär och såg till att folk inte trängde sig. Vet inte hur många han tillrättavisade och skickade tillbaka längst bak i kön. Detta är en sak jag flera gånger tidigare har påpekat för arrangörerna att de borde införa för tidigare år har väldigt många kommit sent och trängt sig in i leden vilket inte är så kul för oss som snällt står och fryser långt innan start.

Uppvärming

Undertiden jag väntade på start så gjorde jag min uppvärmning. Två positiva saker som det för med sig är att man inte fryser medan man väntar på start samt att jag får igång kroppen bra redan från början i loppet. När den officiella uppvärmingen drog igång var jag med lite smått där också men då var tankarna redan på loppet.

Starten

Starten gick bra och jag kom iväg med hela stavar och skidor fast en del åkare är onödigt hetsiga och håller på att byta spår istället för att lugnt glida med när starten går. Jag kom fram till backen och hade väl tappat en hel del placeringar men vill inte stressa iväg i starten utan ta det lugnt så jag får en behaglig resa uppför backen vilket jag också fick. Dock så när jag väl kommit upp gjorde jag ett spårbyte och då klev någon på trugan så jag fastnade så höger axeln fick ett ryck och jag tappade kraften för några minuter men det släppte sedan. Nu flera månader efteråt har jag fortfarande lite problem med axeln, enligt min naprapat så är det någon form av inklämning men den är på bättringsvägen. Dock så tror jag inte detta påverkade mig i loppet.

Mot Smågan och Mångsbodarna

Efter startbacken kom jag in i ett bra flyt, dock kände jag att jag fick kämpa ovanligt mycket för att hänga med andra åkare och det blev bara sämre och sämre glid. I Smågan kollade jag om jag hade en massa is eller skräp under fästet med det såg bra ut så jag kämpade vidare mot Mångsbodarna där jag fick i mig lite mer energi och hastade vidare mot Risberg fortfarande med intycket att det gick väldigt tungt i spåret.

Vallade om i både Risberg och Evertsberg

Nummerlapp Öppet Spår 2016

Nummerlapp Öppet Spår 2016

Till Risberg gick det så tungt att jag fick uppsöka deras vallastation för att bättra på glidet. Vet inte om de även tog bort en del av fästet också. Nu verkar de inte ha speciellt stora resurser för att bättre på glidet utan körde med någon valla från Swix som ser ut som en deo-stick som man rollar på skidan. Direkt när jag gav mig iväg så gick det betydligt bättre och jag blev på bra humör men lyckan varade inte länge utan glidet försvann efter bara några kilometer. Jag tror det var här någonstans jag träffade på en annan åkare som hade exakt samma problem (som också vallade i Sälen) så vi beklagade oss en stund för varandra och hade sedan sällskap till Evertsberg.

I Evertsberg beslutade jag mig återigen för att valla om och fick lite snabbglid igen. Även nu tror jag de tog bort lite fästvalla. Hellre saxa i backarna än att inte kunna glida där det är flackt. Jag har tränat väldigt mycket stakning de senaste två åren så även när det är lite motlut kan jag staka men det kräver ju att man har bra glid.

Kämpade (och krampade) vidare mot Oxberg, Hökberg, Eldris

Kämpade vidare mot Oxberg, gick fortfarande tungt men hade ändå en lite bättre känsla. Kanske snön hade ändrat sig en del också så min vallning fungerade bättre..? Resten av loppet vara det bara att borra ner huvudet och köra på allt vad jag hade. Kommer inte ihåg när men hade kramper i kroppen under ganska lång tid på slutet vilket jag aldrig har upplevt på samma sätt förut under ett Vasalopp. Tror det beror på att jag körde på betydligt mer kraft för att kompensera mot det obefintliga glidet.

Målet

Tillslut kom jag i alla fall in i parken i Mora och sedan kom målrakan vilket kändes väldigt skönt. Gled i mål på 06:42:03 efter en mäktig spurt (kändes det som i all fall, min sambo beskriver det lite annorlunda…) vilket var ett nytt personligt rekord med ca 10 minuter men hade väldigt svårt att vara glad åt det när jag vet att det kunde blivit så mycket bättre om inte vallningen hade strulat. Har faktiskt fortfarande lite svårt att glädja mig ut det.

Jag får dock ta med mig att fast det gick väldigt tungt persade jag vilket måste betyda att jag ändå har blivit en bra mycket bättre skidåkare så om vädret makter vill och vallan stämmer på nästa Vasalopp så hoppas jag på att göra en förbättring även nästa år.

 

Det här inlägget postades i En svensk klassiker, Tävlingsrapport, Vasaloppet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *