Tävlingsrapport – Vasaloppet Öppet Spår 2017

Inför årets Öppet Spår hade jag tagit hjälp av Aktivitus för tester och träningsupplägg med förhoppning om att äntligen kunna gå under 6 timmar och 30 minuter. Träningen gick jättebra och jag hade endast någon dag när jag inte kände mig frisk från 1 januari tills Öppet Spår. Tränade hela tiden efter upplägget jag fått från Aktivitus, kommer inte ihåg att jag hoppade över något pass. Hände några gånger att jag var tvungen att ändra ordningen på pass för att få ihop vardagen. På grund av mitt arbete och familj hade jag endast möjlighet att träna på snö på helgerna så all övrig träning blev i källaren på min SkiErg. Jag hade även en del pass på min Monark LT2 för att i alla fall ha någon grund att stå på när träningen inför Vätternrundan skulle dra igång.

Ett av testerna jag gjorde på Aktivitus var ett tröskeltest på SkiErg. Där ser man tydligt att jag drog på mig väldigt mycket mjölksyra redan vid låg intensitet men min upplevda belastning är låg. Målet med träningsupplägget var att städa upp min laktatkurva så jag fick bättre åkekonomi.

Laktattest före Vasaloppet 2017

Efter Öppet Spår gjorde jag ytterligare ett laktattest på SkiErg för att kunna utvärdera träningen och här ser man en väldigt stor skillnad mot första testet. Till exempel så hade jag sänkt min puls från 157 slag/min efter 3 min på 120 watt till 140 slag/min. Laktatvärdet hade gått ner från 6.6 mmol/l till 3.34 mml/l på 120 watt. På första testet så hade jag så höga laktatvärden så de två sista inte ens syns i diagrammet. På sista testet hade jag 9.1 mmol/l efter 3 min på 220 watt medan jag hade motsvarande vid 180 watt på första testet. Riktigt kul att se sina träningsresultat så här tydligt!

Laktattest efter Vasaloppet 2017

Hur gick det i loppet då? Jo här kommer några rader om det.

Vi åkte upp på fredag morgon och direkt när vi kom upp till Sälen så letade vi upp VasaSvahn där mina skidor skulle vallas. Tidigare år har jag vallat på den officiella vallaservicen men de har bara någon enstaka gång lyckats så nu var det dags att testa något nytt.

VasaSvahn

Sedan åkte vi upp och installerade oss där vi skulle bo (samma ställe som alla tidigare år). Middag var bokat på Rådhuset, jättebra som vanligt. Efter middagen var det raka vägen tillbaka dit vi skulle bo.

Middag på Rådhuset

På lördagen så var vi en tur vid mässan, som vanligt tyckte jag den var rätt medioker. Finns egentligen inget som tilltalar mig fast känner ändå ett behov av att gå igenom hela och kolla varje gång. Denna gång hittade jag dock en sak som ska bli kul att testa nästa säsong. Hittade tejp med flour. Körde faktiskt med tejp en del pass denna säsong och gillar det. Jag använde det dels som fallback när mina vallakunskaper var bristande och skidorna var bakhala, då gick jag tillbaka till bilen och bytte till tejpskidorna. Vissa pass valde jag dem direkt för jag hade inte hunnit valla. Nästa år kommer jag nog köra ännu mer på tejp, dock inte på Vasaloppet eller andra skidtävlingar då jag upplever att glidet blir påverkat för mycket.

Till middag blev det hemlagad spagetti och köttfärsås. På eftermiddag och kvällen spenderades det också tid på att packa kläder med mera som skulle skickas till målet samt det som Jenny skulle ha med sig till mig på stationerna. Vid 22-tiden åkte jag tillbaka till VasaSvahn och hämtade mina skidor. Skönt att få dem på kvällen innan istället för att behöva hämta ut dem på morgonen.

Skidutlämning VasaSvahn

Jag gick upp 03.00 på lördagsmorgon. Gjorde mig i ordning och åt frukost. Vi anlände vid starten runt 04:30 och jag kunde ta plats långt fram. Skulle gissa på att det var ungefär 100-200 åkare som startade framför mig.

Kom iväg bra i starten och låg på bra och kontrollerat i hela första backen. Framme vid Smågan passerade jag på plats 65 av 8090 åkare. Jag hade både bra fäste och glid, kände att detta hade potential att bli en bra dag.

Fredrik Malmgren Öppet Spår 2017 Statistik resultatjakt.se

Fredrik Malmgren Öppet Spår 2017 Statistik resultatjakt.se

Det rullade på bra genom Mångsbodarna, Risberg och Evertsberg. Någonstans här började jag dock få problem med ögonen. Jag hade på mig skidglasögon men hade valt gula glas vilket inte var så smart. I efterhand förstod jag att jag hade råkat ut för snöblindhet. Symtomen var att jag först började se suddigt. Tänk dig att du har glasögon som immar igen. Sedan började jag få svårt att öppna höger öga och varje gång jag riktade blicken åt sidorna kändes det som jag hade ett stort gruskorn i höger öga. Jag kämpade ändå vidare med en syn som blev sämre och sämre för varje kilometer. Ibland kunde jag inte se spåret vilket var lite läskigt i vissa nedförsbackar.

Under loppet lyckades jag också att ramla två gånger. Ena gången hade jag otroligt tur att jag inte hade sönder staven. Tyvärr kan jag inte skylla vurporna på ögonproblemet utan ren klantighet (tappade fokus pga trötthet antar jag).

Jag fick väldigt bra stöd av min sambo som stod vid Evertsberg, Oxberg och Hökberg. Väldigt skönt att få pepp samt när orken tryter samt någon att beklaga mig för när ögonen värkte.

Fick prognoser under loppet att mitt mål att klara 6 timmar och 30 minuter inte skulle vara några problem. Slog inte av på takten för det såklart utan kämpade på hela vägen in i mål. Kom i mål på 5 timmar och 48 minuter vilket är nästan en timme bättre än mitt tidigare rekord!

Väldigt kul när man får utdelning på all träning man lagt ner under vintern. Klart att föret och vallningen spelar stor roll också. Allt måste stämma för att man ska göra en bra tid på Vasaloppet.

Fredrik Malmgren Öppet Spår 2017

 

Det här inlägget postades i En svensk klassiker, Tävlingsrapport, Vasaloppet och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Tävlingsrapport – Vasaloppet Öppet Spår 2017

  1. Pingback: Sammanfattning av träningsåret 2017 - Fredrik Malmgren

  2. Pingback: Tävlingsrapport – Vasaloppet Öppet Spår 2018 - Fredrik Malmgren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.