Tävlingsrapport – Vasaloppet Öppet Spår 2019

Nu har det gått ganska många veckor sedan jag gled in under målportalen i Mora så det är hög tid att summera mitt lopp.

Jag och min fru åkte upp på fredagen för hon skulle åka Tjejvasan på lördagen. Jag gillar den uppladdningen för jag får då ett jättebra pepp inför söndagens lopp. Speciellt denna gång då hon slog personligt rekord med nästa 30 minuter.

Detta var mitt tionde Vasalopp (Öppet spår varje gång) så vi har fått en bra rutin på allt från skidinlämning, mat, boende osv vilket känns jätteskönt så detta aldrig är något orosmoment. Men i år hade Vasaloppet faktiskt ändrat hur det fungerar i starten. I år har de infört startgrupper. Man har själv fått ange sin förväntade måltid och blev sedan inplacerad i lämplig startgrupp.

Alla startgrupper öppnade klockan 06 och första starten gick klockan 07. Sedan följde grupperna bakom med ett intervall på 10 minuter. Jag hade blivit placerad i startgrupp 1 då jag hade angivit en förväntad måltid på 5:30. Jag tror dock spannet var väldigt brett då en jag pratade med hört att en annan hade angivit 6:30 (medelåktiden för startgrupp 1 blev i år 6.11).

Kön till insläpp - Öppet Spår Söndag 2019Eftersom att detta var ett nytt moment så var jag vid starten i väldigt god tid. Vi kom dit strax efter 05. Gick till ingången och där var det såklart stängt men det var cirka 10 personer som ställt ut sina skidor i kön vilket jag då också gjorde. Jag lämnade docka aldrig kön förutom när jag behövde röra på mig för att hålla värmen.

Kön fylldes på ganska fort sedan och vid 06 släppte de in oss. De flesta rusade och tog plats till höger i färdriktningen. Jag gick och ställde mig längst bort till vänster. Blev så ensam där att jag för ett kort ögonblick blev osäker på om man faktiskt fick stå där. Nu har jag dock fått uppleva hur det är att starta absolut längst framme vid grindarna. Rätt mäktig känsla!

Startplats - Öppet Spår Söndag 2019

Nu var det under en timme kvar till start och det var dags att göra alla förberedelser som uppvärmning och toabesök. Ett tips till alla som ska åka är att antingen ha med mobil eller pannlampa när man går på toa, det är kolsvart där inne vid denna tid på dygnet.

Tiden rullade på ganska snabbt och nu var det dags för start. Kom på en minut innan start att jag glömt ta av mig buffen så slet av mig den och fick stoppa den i fickan. Onödig pulshöjare.

Upp för första backen gick det bra. Tog det ganska lugnt, ville spara energi samt var rädd om stavarna. Höll mig till vänsterkanten vilket troligtvis är längre men lugnare. Fördelen är också att när man kommer upp på toppen så hamnar man direkt i vänster spår.

Resten av loppet flöt på bra. Hände egentligen inget speciellt och hade inga större dippar. Första halvan var spåren förhållandevis bra medan andra halvan blev det gradvis sämre hela tiden. Ingen konstigt med tanke på att temperaturen var upp mot 10 grader i Mora. Till nästa år behöver jag köpa skidkläder som är tunnare om det blir så här varmt igen.

Kollar man på mina placeringar vid respektive station så ser man att jag tappade placeringar fram till Oxberg men har därefter gjort ett ganska stabilt lopp placeringsmässigt. De flesta av placeringarna jag tappat har varit på stationerna då min känsla inte är att så många körde om mig. Min svaga sida är helt klart nedförsbackarna, där tappar jag placeringar eftersom jag tar det ganska lugnt. Sedan på platten samt uppför plockar jag betydligt fler än jag tappar.

Fredrik Malmgren - Placering Öppet Spår Söndag 2019

Jag gick i mål på 05:43:46 vilket är nytt personligt rekord med ett par minuter. Totalplacering är enligt tabellen ovan 387 vilket inte är rekord. Jag har en topp 200 placering från 2017. Dock fick jag känslan av att det var betydligt fler snabba skidåkare med i år. Kanske är det nya startproceduren som lockar då man inte behöver vara supertidigt till start för att få en bra startplats?

Nu har det som sagt gått ett par veckor sedan jag gick i mål och jag har kommit igång med träningen inför Vätternrundan med min SUB-grupp. Får se om jag kan bjuda på något därifrån.

Det här inlägget postades i En svensk klassiker, Tävlingsrapport, Vasaloppet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.