Tävlingsrapport – Vasaloppet Öppet Spår 2020

Min vana trogen så kommer här en väldigt sen tävlingsrapport från Öppet Spår 2020. Det här loppet kan ha varit mitt livs bästa genomförda lopp, speciellt med tanke på förutsättningarna som varit i vinter samt loppdagen och föret som vi bjöds på.

Detta var mitt 11:de Öppet Spår, jag har varit tvungen att bryta ett lopp tidigare på grund av att jag tappade synen i Evertsberg vilket man kan läsa om i min tävlingsrapport från 2018. Detta skulle alltså förhoppningsvis bli min 10:de målgång så jag äntligen kunde få 10:årsmedaljen. I år var också första året som man får medalj när man går i mål – äntligen!

Till Sälen

Eftersom jag har gjort detta så många gånger förut så har vi en rutin för helgen. De år som min fru åker Tjejvasan så åker vi hemifrån på förmiddagen på fredag och anländer till Sälen på eftermiddagen runt 15-tiden. Hämtar ut nummerlappar och lämnar in skidorna på VasaSvahn. Sedan upp till Lindvallen och handlar det som vi behöver för helgen i form av mat och snacks. Därefter är det bara att checka in på boendet och ladda inför Tjejvasan.

Att vara serviceteam på Tjejvasan är vanligtvis en riktigt bra uppladdning inför mitt lopp. Jag blir väldigt sugen på att åka skidor då. I år blev man dock ganska orolig då man såg vilket före de hade på lördagen…

Blöta spår Tjejvasan 2020Snöfattigt Tjejvasan 2020

Efter min fru gått i mål var det bara att åka tillbaka till Sälen och fixa mat och börja plocka fram mina saker för mitt lopp, äta middag och sedan gå och lägga sig. Uppstigning klockan 03:00 var planen.

Inför start

Kön in till startfållan öppet spår 2020

Efter all morgonbestyr så beger vi oss till starten. Anländer i Berga by ca klockan 05:00. Går direkt och ställer mig i kön till insläppet. Det var två stycken framför mig. Min fru lämnade mig där och åkte tillbaka till boendet för att hinna sova någon timme till för att sedan vara serviceteam och stå med stavar och annat jag kan behöva vid depåerna. Nu var det bara att stå och vänta på att de öppnar klockan 06:00 så man får lägga ut skidorna. Som tur var stod jag bredvid några väldigt trevliga personer så tiden gick väldigt snabbt. Jag hade sett att det efter starten till höger i färdriktningen var avspärrat på grund av vatten så jag ställde mig som vanligt nästan längst till vänster. Nu var det bara att vänta en timme till innan starten gick klockan 07:00.

Startposition Öppet Spår 2020

Jag har på senare år blivit mycket bättre på att värma upp innan loppet. Brukar se till att kroppen är igång och jag får upp värmen på ett bra sätt. Det slår mig att de flesta inte gör någon uppvärmning alls utan på sin höjd är med på den gemensamma uppvärmningen vilket dock jag inte brukar vara för då förbereder jag det sista.

Starten

Isiga spår i starten Öppet Spår 2020Starten går och jag kommer iväg bra. Tar det ganska lugnt och blir omkört av en massa åkare som tokhetsar i början. Bitvis var det väldigt isigt innan man kom till första backen. Uppför den tog jag det också ganska lugnt och kände att jag var nog lite längre bak än jag brukar för det var trängre. Kan också varit för att de smalnat av så man inte kunde utnyttja hela bredden i backen. Kom i alla fall upp bra och började sedan mata på.

 Resten av loppet

Föret var minst sagt speciellt under loppet. När man kom upp på myrarna var det blankis och där slets min fästvalla bort ganska fort. När jag kom till Mångsbodarna kände jag att allt fäste var borta så jag stannade och vallade om. Gubbarna i vallaboden bara kollade på skidorna och frågade om jag hade haft någon grundvalla alls (vilket jag förutsätter att Vasasvahn lagt på…) för all fästvalla var borta. De la i alla fall på ny vilket gick väldigt fort. Redan nu förstod jag att jag troligtvis var tvungen att valla om igen senare i loppet.

Körde sedan på med fortsatt omväxlande före. Ibland blankis med stora hål och vattenpölar man fick hoppa över eller köra runt vilket ibland var åt det läskigare hållet. På vissa ställen var det väldigt bra före så man fick nog uppleva de flesta varianter under loppet.

Jag hade min fru som serviceteam och hon stod på stationerna från Risberg och framåt. Vanligtvis brukar jag ta saker i depån och sedan glida fram till henne för lite pepp och mer energi men i år hade jag med mig mitt nya vätskebälte från Coxa som jag kunde dricka ur kontinuerligt under loppet. Jag hade också langning från Enervit. Detta gjorde att jag kände att energinivån var jämn under i princip hela loppet så jag behövde aldrig stanna extra hos henne vilket jag sparade in en del tid på.

När jag kom till Hökberg var det dags att valla om skidorna igen. Hade nog kunnat köra vidare på dem men jag har lärt mig att är man osäker ska man valla om. Tiden man tappar tar man igen i backarna och man sparar massor av energi på att ha bra fäste.

I backen ner från Högberg var det väldigt isigt och helt plötsligt får jag ett felskär så jag ramlar i backen. Slår i höften vilket gav mig ett rejält blåmärke och en öm höft en lång tid efter loppet. Jag ramlade faktiskt en gång till under loppet. Kommer inte ihåg var det var men slog i vänster pekfinger vilket jag fortfarande har ont i när jag böjer.

Utöver det gick loppet väldigt bra, både mentalt och energimässigt kändes det väldigt bra under hela loppet. Har efteråt funderat på om det var för att jag körde lite lugnare på myrarna tidigare i loppet som jag höll bättre energimässigt i kombination med att jag hade sportdryck jag kunde dricka kontinuerligt under loppet.

Målet


När man kommer in på upploppet är det en helt fantastisk känsla. Går inte att beskriva men det är lika underbart varje gång. Visste att tiden var ganska bra och chans till nytt personligt rekord fanns för jag hade fått rapporter efter vägen. Nu efteråt kommer jag faktiskt inte ihåg om jag kollade på klockan en enda gång vilket jag brukar göra ganska ofta i vanliga fall under lopp men nu var jag så upptagen med att se upp för isfläckar mm samt att jag hade gått in med inställningen att jag skulle bara göra mitt bästa så fick det gå som de ville nu när förutsättningarna var som de var.

Nummerlapp och medalj Öppet Spår 2020

Jag spurtar över mållinjen på tiden 05:34:40 vilket är nytt personligt rekord med ca 10 minuter. Börjar närma mig drömgränsen på under 5:30.

Var såklart väldigt slut efter målgång men återhämtar mig snabbt och mår faktiskt för första gången väldigt bra när jag möter upp min fru. Vi går tillsammans och hämtar diplom och min efterlängtade 10-årsmedalj. Tjejerna som sköter utdelningen ställde sig och hurrade – väldigt kul och trevligt av dem!

Statistik och data för den intresserade

Placering Öppet Spår 2020

Mellantider Öppet spår 2020

Det här inlägget postades i En svensk klassiker, Personligt rekord, Tävlingar, Tävlingsrapport, Vasaloppet och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Tävlingsrapport – Vasaloppet Öppet Spår 2020

  1. Extractionroh skriver:

    XVII century was Nicholas Jarry [fr].

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.