Vädjan till alla bilister – snälla kör inte på mig när jag cyklar!

Nu när värmen börjar komma så letar sig fler och fler cyklister sig ut på vägarna. En del är som jag och tränar inför Vätternrundan. I många fall gör man det i grupp. Något som är helt lagligt att göra på vägen till mångas förtret.

Vill nu vädja till alla bilister att tänka sig för vid en omkörning av en cykelgrupp. Håll ut till vänster, helst att du går ut helt i andra körbanan, och sväng sedan inte in tvärt framför oss. Undvik också att under omkörning rengöra vindrutan som är vanligt förekommande. Får ni möte under omkörning av cykelgrupp, bromsa och lägg er bakom oss igen. Sväng inte höger rakt in i oss.

Det dyker upp skräckhistorier hela tiden då bilister skadar cyklister. I lördags var det väldigt nära att jag råkade ut för en allvarlig olycka men hade änglavakt.

Jag cyklade med min SUB9-grupp (betyder cykelgrupp som ska klara Vätternrundan på under 9 timmar) på en träningsrunda söder om Stockholm. Vi hade kört ungefär 110 km när jag hör någon som hänger sig på tutan. Strax efter kommer en taxi som gör en mycket bra omkörning på raksträckan vi befann oss på. Klar och fin sikt och inga mötande bilar. Efter honom kom en bilist som uppenbarligen störde sig väldigt mycket på oss. Jag låg som andra cyklist i vänsterled och ser i ögonvrån att det dyker upp något väldigt nära mig. Och då menar jag endast centimetrar ifrån mig. Bilen stryker sedan precis förbi min hand och missar mig med någon centimeter. Samma sak för min kompis framför. Vid tillfället höll vi cirka 35 km/h och jag uppskattar att bilen i alla fall höll 50km/h troligtvis ännu snabbare än så eftersom han körde om.

Vi hann ta registreringsnummer på bilen och efter en stund kommer vi till ett litet centrum i Vårsta där vi ser bilen stå parkerad. Vi pratar med killen som körde och det tog inte många sekunder innan vi förstod att han uppenbarligen inte hade någon riskmedvetenhet eller reflekterat över vad som kunde hänt om han träffat mig eller min kompis med bilen. Själv blir jag livrädd av tanken på vad som kunde hänt om han träffat mig med bilen. Stor risk att jag inte kunnat skriva detta inlägg.

Killen i bilen sa något i stil med “…jag blir rädd för er när ni cyklar på vägen, ni kan ju döda mig…”. Han syftade på att han känner sig tvungen att göra farliga omkörningar för att komma förbi. Jag kan garantera er att vi gör allt för att underlätta för bilister att köra förbi. Så fort en bil kommer upp bakom meddelas det från cyklisterna längst bak genom att ropa “bil bakom” vilket ofta brukar följas av ett “tajta ihop och släpp förbi”. Känner vi att det är smalt så går vi över till att ligga på ett led. Vårt vanligaste sätt att cykla är att ligga på två led, alltså två i bredd. Många har synpunkter på detta men det är faktiskt i många fall bättre eftersom klungan blir betydligt kortare och lättare att köra om. När det är väldigt smalt och vi bedömer att vi kan vara i vägen för bilister och att det är svårt att köra om använder vi oss av ett led och då även dela upp gruppen i mindre grupper som håller ett avstånd till varandra för att hjälpa bilar att köra om lättare.

Cykling är en fantastisk sport som fler borde prova. Cykla i grupp är väldigt kul men inte helt ofarligt. Det finns många sätt att ramla på. Man kan köra ner i ett av alla hål som finns på vägarna. Det kan ligga skräp på vägen. Någon cyklist kan göra en oväntad manöver i klungan osv osv. Synd att man även måste hålla utkik efter bilar som tar sikte på oss.

Med detta i tanke ber jag er tänka till en extra gång när ni gör en omkörning av en cykelgrupp. Det är inte jobbigare att köra om en cykelgrupp än en epatraktor (den har hastighetsbegränsning på 30 km/h och vi ska snitta 35 km/h runt Vätternrundan vilket betyder att vi cyklar snabbare än så vid gynnsam vind och väg), eller en traktor. Kan inte tänka mig att en bilist skulle uppvisa samma beteende mot någon av dessa trafikanter men av någon anledning blir vissa väldigt upprörda och irriterade på oss cyklister som cyklar i grupp.

Slutligen, vill jag säga att cyklister såklart inte är ofelbara och det såklart finns cyklister som gör fel i trafiken också. Detta ger dock ingen rätt att använda sitt fordon som hjälpmedel för att läxa upp eller för att ta ut sina aggressioner över att tvingas vänta in ett bra läge för att köra om. Det kan få livslånga konsekvenser! De flesta i min cykelgrupp har barn och familj som vi såklart vill komma tillbaka hem till efter avslutat träningspass.

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.